İran ile Suudi Arabistan Arasında Gerilim

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilime dair, “Türkiye şu anda krizin ortadan kaldırılması amacıyla yoğun bir gayret içerisinde. Olayları büyütmek değil var tespit edilen hadiseleri küçültmede, ortadan kaldırma ve minimize noktaya getirme konusu ile alakalı büyük bir çaba içerisindeyiz” dedi.

24. AK Parti İstişare Toplantısı’na katılmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Çelik, Selçuklu Camisi’nde cuma namazını kıldı. İnşası süren canlı hayvan borsası binasında araştırmalarda de tespit edilen Çelik, burada gazetecilerin sorularını cevapladı.

Çelik, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilime dair soru üstüne, dünyanın neresinde olursa olsun bir kriz çıktığında, bunun domino tesiri oluşturduğunu ve herkesi etkilediğini söyledi.

Sıcak bir bölümde yer alan Türkiye’nin bu tür bir ortamda etkilenmemesinin olası olmadığını ifade eden Çelik, bu tür bir krizde Türkiye ile ticari bağları tespit edilen ülkelerin de etkileneceğine ilgi çekti. Çelik, şu şekilde konuştu:

“Türkiye şu anda krizin ortadan kaldırılması amacıyla yoğun bir gayret içerisinde. Olayları büyütmek değil var tespit edilen hadiseleri küçültmede, ortadan kaldırma ve minimize noktaya getirme konusu ile alakalı büyük bir çaba içerisindeyiz. Yeni Kerbela hadiselerinı yaşamaya hiç tahammülü olmayan, konuşulması bile problemlu İran-Suudi Arabistan gerginliği, bölgeyi ve Ortadoğu coğrafyasını tümden etkiliyor. Dünya piyasalarını da etkiliyor. Dolayısıyla bu ateşin sönmesiyle alakalı Türkiye’nin içten gayretleri var. Her ne kadar birtakım alakalı ülkelerde Türkiye’yi karalamaya dönük, iftiralara varan kampanyalar yürütülüyorsa da İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinde Türkiye, tekrar burada dengeli ve ölçülü. Türkiye, iki ülke arasında gerginliğin oldukça çok tırmanmaması ve bölgenin oldukça çok zarar görmemesi ile alakalı son derece titiz ve uyarıcı bir diplomasi yürütüyor.”

– Türkiye ve Rusya arasında ticari ilişkileri

Çelik, Rusya’ya dışsatım konusu ile alakalıki soru üstüne, oradaki piyasaların açılmasının sonrasında nasıl bir hal meydana çıktığına bakılacağını belirterek, “Tekrar üstüne basa basa şunu söylemek istiyorum; biz arkadaş ülkeyiz. Dost ülke Rusya ile ilişkilerimizin normal seyrinde devamı konusu ile alakalı kararlılığımızı ifade ediyoruz. Ama şunlar karşılıklı önlemler ve tedbirler almaya dönüşürse iki ülkenin yapımcıları ve çiftçileri de zarar göreceklerdir. Bu her iki ülke içerisinde doğru bir teknik değildir” diye konuştu.

– “Buğdayda dışalım yok”

Bu sene buğday rekoltesinin yüksek olduğunu bildiren Çelik, buğday dışalımı gerçekleştirmeyeceklerini aktardı.

Çelik, Rusya ile buğday ticaretine dair karşılıklı anlaşmalar olduğuna işaret ederek, “Umuyorum ki aklıselim hakim olacak diye düşünüyorum. Alternatif piyasa konusu ile alakalı alakalı Ekonomi Bakanlığımız ve başka bakanlarımızla çalışmalarımızı tamamladık. Üreticilerimizin mağduriyetini engelleyecek, kısmi de olsa ortadan kaldıracak düzenlemelerin olması gerektiği ve atılması gereken adımlar konusu ile alakalı çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu anlamda rastgele bir problem yok.”