Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilere çalışma izni ile alakalı, “Bu şu demek değil; herkes çalışacak. Buradaki denetim tamamen Çalışma Bakanlığı’ndadır. Asayiş ve diğer meselelerle alakalı denetim İçişleri Bakanlığındadır. Başka bir kısıt da bir işyerinde çalışanın yüzde 10’u kadar olacaktır” dedi.
AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç diğernlığında toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, doğum yapanlara çalışma hayatında yeni haklar getirilmesini de sahibi olan “Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Grup Başkanvekili Bülent Turan ile birtakım milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan, alan kılavuzlarının Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içerisinde vazife yapmalarına bulunanak gerçekleştiren düzenlemeyi de sahibi olan teklif, tasarı temel alınmak kaydıyla birleştirilerek görüşülüyor.
Komisyonda hükümet adına yer alan Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Süleyman Soylu da bu süt izninin günde 1,5 saat bulunduğuna, fakat yeni uygulamada yarım günün çalışana kalacağına işaret etti. Soylu oldukça sonra milletvekillerinin soru ve eleştirilerine cevap verdi.
Özel istihdam büroları ve elastik çalışma ile alakalı durumun hangi aşamada bulunduğunun sorulması üstüne Soylu, “Esnek çalışma, uzaktan çalışma tekniği ve bunları geçici iş ilişkisinde tamamlayacak hususi istihdam büroları, çoğu süreci de bununla birlikte buluşturacak bu çalışma konusu ile alakalı; bizim reform ve eylem planımızın üç aylık devresi içerisinde taahhütlerimizden bir tanesidir. Bu hususta biz bir çalışma başlattık kendi bakanlığımızda, bunu tartışıyoruz” dedi.
Buna dair oldukça evvel Meclis’e kadar gelmiş bir çalışma bulunduğunu da anımsatan Soylu, bu çalışmanın ve oldukça neler yapılabileceğinin bütün taraflarca ele alındığını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın “Kıdem tazminatı dahil mi?” diye sorması üstüne Soylu, “Yok. Kıdem tazminatı oldukça ileri mesele” karşılığını verdi. Soylu, kıdem tazminatı konusu ile alakalı Cumhurdiğernı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hususi hassasiyetleri bulunduğunu, bu hususta bütün taraflarla görüşüleceğini vurguladı.
-“9 milyar dolar seviyesinde bizim Suriyeli kardeşlerimize harcamamız, katkımız var”
Suriyelilerin çalışma iznine dair soruları da cevaplayan Soylu, birtakım illerde yoğunlukta olmak üzere Türkiye’de Aralık 2015 tarihi itibariyle 2 milyon 411 bin 500 Suriyeli bulunduğunu bildirdi.
Suriyelilerin Türkiye’ye geldikten ileri istihdam etkilerini, TÜİK rakamları üzerinden araştırdıklarını izah eden Soylu, Suriyelilerin statüsünün geçici koruma statüsü bulunduğunu ve buna benzer bir diğer statü bulunmadığını kaydetti.
Soylu, “Bu hadiseler başladığında anında pasaportlarıyla gelen insanlara da Çalışma Bakanlığımız çalışma izni verdi. Bunların rakamı da 7 bin 500, 7 bin 600 seviyesinde. Çok doğaldır ki bu kardeşlerimiz birtakım yerlerde çalışıyorlar” diye konuştu.
Bu alandaki kayıt dışılığa ilgi çeken Soylu, şu şekilde devam etti:
“İşletmeler arasında rekabet sorunu de oluşuyor. Neticede ortada bir vakıa var. Biz bu kayıtdışını ortadan kaldırabilmek, işletmeler arası rekabeti adil bir düzeye indirebilmek… Bizim rakamlarımıza göre 9 milyar dolar seviyesinde bizim Suriyeli kardeşlerimize harcamamız, katkımız var, bunların çalışmalarının kendilerine getireceği kesinlikle bir katkı olacaktır. Bunun bize bulunan, söylediğim harcamaya bulunan bir katkısı da olacaktır.”
Yönetmelikle alakalı çalışmanın son adıma yaklaştığını bildiren Soylu, Suriyelileri günümüz sosyal emniyet sistemi içerisinde çalışacaklarını, geçici statü içerisinde çalışanların aynı işi yapandan değişik bir maaş alamayacağını, İçişleri Bakanlığı’nca tespit edilen bulundukları illerde çalışabileceklerini, bu şarttan istisnanın ise mevsimlik tarım işçileri ve hayvancılıkla uğraşanlar bulunduğunu, onlara dair kararı da Valiliklerin verebileceğini aktardı.
Soylu, “Bu şu demek değil; herkes çalışacak. Buradaki denetim tamamen Çalışma Bakanlığı’ndadır. Asayiş ve diğer meselelerle alakalı denetim İçişleri Bakanlığındadır. Başka bir kısıt da, bir işyerinde çalışanın yüzde 10’u kadar olacaktır” dedi.
Kıdem tazminatı ile alakalı sorular üstüne ise Soylu, toplumun bütün kesimleriyle tartışarak bir netice oluşturulacağını vurguladı.
Soylu oldukça sonra komisyondan ayrıldı, çalışmalara hükümeti temsilen Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldı.
-“Yaklaşık 20 milyon liralık bir vergiden vazgeçtiğimizi ön görü ediyoruz”
Tasarının genelinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçildi. Ağbal, ticari, zirai ya da mesleki etkinliği sebebiyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, etkinliğe başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme devresi süresince elde ettikleri bu kazançların bir kısmının gelir vergisinden müstesna olmasına dair, birinci maddenin görüşmeleri esnasında söz aldı.
Vergi istisnası üzerinden gençlere destek vermeyi hedeflediklerini bildiren Bakan Ağbal, “Bu kapsamda uygulanan çalışmada senede aşağı yukarı 30 bin mükellef işe başlama bildiriminde bulunuyor, Maliye kayıtlarına göre. Kabaca bunların 10 bininin genç girişimci bulunduğu varsayımına dayalı şeklinde da aşağı yukarı 20 milyon liralık bir vergiden vazgeçtiğimizi ön görü ediyoruz. Bu varsayıma dayalı bir ön görü. Ama bu maddenin getirilmesiyle genç girişimciler yönünden ilk üç senede mühim bir üstünlük sağlanmış oluyor” diye konuştu.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |