Serrapeptaz Enziminin Sağlığa Faydaları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Serrapeptaz, proteinleri parçalayan bir enzimdir ve anti-enflamatuar bir destek olarak pazarlamaktadır. İpek böceğinin koza duvarını parçalamak için bağırsaklarında üretilen bu enzim, sinüs cerrahisi sonrası yüz şişmesini azaltabilir. Mevcut çalışma bulguları sayı olarak yetersiz olmasıyla birlikte yaralanmalar, iltihaplanma, cerrahi ve diğer durumlar nedeniyle ağrı ve şişliği hafifletmek için kullanımını desteklemektedir. Benzer şekilde, mukus çözme, yara izlerini önleme veya enfeksiyonlarla mücadele için etkinliğini derecelendirme konusunda yeterli kanıt yoktur ve çalışmalar devam etmektedir. Daha büyük, daha yüksek kaliteli denemelere ihtiyaç vardır. Çalışmalardaki tipik dozaj, 10-60 mg / gün arasında değişen 30 mg/gün olarak tavsiye edilmektedir. Serrapeptaz, bulantı ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir. Ciddi yan etkiler nadirdir. Serrapeptazın sağlık faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Sinüs Cerrahisi Sonrası Yüz Şişmesi Şikayetlerinde

Bazı klinik kanıtlar, serrapeptazın, sinüs cerrahisi sonrası yüz şişmesini azaltabileceğini, ancak büyük ölçekli çalışmaların eksik olduğunu göstermektedir. 174 hastada serrapeptaz, sinüs cerrahisi sonrası yanakta plaseboya kıyasla şişmeyi azaltmıştır. İki düşük kaliteli denemede, dental operasyonlardan sonra çenede şişliği azalttığı tespit edilmiştir. Ancak, diş ameliyatı geçirmiş olan 150 hasta ile yapılan bir çalışmada serrapeptaz, belirgin bir anti-enflamatuar etki göstermemiştir. Düşük kaliteli bir başka prospektif çalışmada, serrapeptaz hafifçe azalmış ağrı ve üst ve alt ekstremite yumuşak doku yaralanmasından kaynaklanan şişme gözlemlenmiştir. Aseklofenak ilaç kullanımının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, diş ameliyatı veya yumuşak doku yaralanmalarından sonra şişmeyi azaltmak için serrapeptaz kullanımını destekleyen çok fazla kanıt yoktur. Serrapeptaz, bazı sinüs ameliyatları sonrası yüz şişmesini azaltabilir. Aşağıdaki iddia edilen faydalar sadece sınırlı, düşük kaliteli klinik çalışmalarla desteklenmektedir. Serrapeptaz takviyesi almadan önce bir doktorla konuşmalıdır. Serrapeptaz, onaylanmış tıbbi tedavilerin yerine asla kullanılmamalıdır.

Ağrı Kesici

Birkaç klinik çalışma yapılmasına rağmen, serrapeptazın ağrıyı azaltmadaki etkinliğini derecelendirmek için yeterli kanıt yoktur. Yayınlanan tüm çalışmaların küçük örneklem büyüklükleri ve tasarım kusurları gibi büyük kısıtlamaları vardır. Karışık olan bulgularını netleştirmek için geniş çaplı denemelere ihtiyaç vardır. Serrapeptaz, bilgelik dişlerin alınması için ameliyat sonrası 24 hastanın çalışmasında ağrıyı azaltmıştır.
Ayrıca, enflamatuar venöz hastalığı olan 40 kişilik bir çalışmada ağrıyı%64 oranında azaltmış ve gece krampları %53 oranında azalma gösterdiği belirlenmiştir. Bacak ve kol yaralanmalarından mustarip 50 hastanın düşük kaliteli bir çalışmasında, ağrı hafifçe azalmıştır. Bununla birlikte, diş ameliyatı sonrası (150 hasta) ağrıyı hafifletici herhangi bir etki göstermemiş ve ibuprofen ve betametazon gibi ilaçlara göre daha kötü etki göstermiştir. Bazı küçük ölçekli klinik denemeler yayınlanmış olmasına rağmen, serrapeptazın, bölgesel iltihaplanma bölgelerinde ağrıyı azalttığını iddia etmek için yeterli kanıt yoktur. Klinik deneme yapılan ağrılı bölgeler şunlardır:

• Kulaklar ve burun
• Bronş (bronşit)
• Sinüsler (sinüzit)
• Boğaz (farenjit) veya
• Ses kutusu (larenjit).
Bilim adamları bu enzimin bradikinin gibi ağrıya neden olan amin salınımını önleyerek ağrı yollarını etkileyip etkilemediğini araştırmaya devam etmektedirler.

Mukus ve Diğer Salgıların Azaltılması

Serrapeptazın mukus ve diğer salgıların yoğunluğunu azalttığına dair kanıtlar yetersizdir, ancak bazı erken bulgular umut verici görünmektedir. Kronik bronşit nedeniyle solunumu zor olan 29 hastanın çalışmasında serrapeptaz, mukus klirensini iyileştirmiştir. Ayrıca balgam ve tükürük miktarını, öksürük sıklığını ve nötrofil sayısını azaltmıştır. Artan nötrofiller daha kalın balgam ve iltihaplanma ile korele olabilir. Bu çalışmanın en büyük kısıtlılığı, plasebo etkisini olası kılan açık etiketli bir çalışma olmasıdır. Akut veya kronik kulak, burun ve boğaz rahatsızlığı olan 193 hastanın bir başka çalışmasında serepeptaz, burun sekresyonlarını, yutma zorluğunu ve burun tıkanıklığını azaltmıştır.