200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden geçen yıl emekli olan Prof. Dr. Aykut Aysın, tarım sektörüne adım attı. Prof. Dr. Aysın, babasından kalan İncirliova’daki araziye yaklaşık 200 bin lira harcayarak çilek serası kurdu. Otomasyon sistemine sahip, bin 600 metrekarelik serada, topraksız olarak üretim yapılacak. Üç kat olarak dikim yapılabilecek olan serada yıllık 18 ile 20 ton arasında çilek üretilmesinin hedeflendiği bildirildi.

”BU YIL İLK DENEMEMİZ OLACAĞI İÇİN ÇIRAKLIK DÖNEMİMİZ OLACAK”

Emekli olmasının ardından bölgeye kazanım sağlamak için sera kurduğunu belirten Prof. Dr. Aysın, “Serayı kurduğumuz arazide tamamen zeytin ağaçları vardı. Bölgedeki zeytin ağaçlarında hastalık olduğu için verim alamadık. Ağaçlardaki hastalığa da bir türlü çözüm bulamadık. Bunun üzerine ağaçları kesip, yerine sera kurup, topraksız çilek üretimine geçtik. Diğerlerinden farklı olması için de yaptığım araştırmalar sonucunda, otomasyon sistemiyle üretim yapmaya karar verdik. Topraksız tarım, çok hasas bakım ve ilaçlama gerektiriyor. Bu yıl ilk denememiz olacağı için çıraklık dönemimiz olacak. Gelecek yılın bizim için çok daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

ÜRETİCİLER İÇİN BUNDAN DAHA İYİ YATIRIM OLAMAZ”

Topraksız serada çilek üretimine başlarken bir amaçlarının da bölgeye örnek olmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aysın, “Üreticelere devlet yetkilileri de destek olursa bu iş bu bölge için çok karlı bir iş haline gelecek. Üreticiler için bundan daha iyi yatırım olamaz” diye konuştu.

SERADA OTOMASYON SİSTEMİ KULLANILIYOR

İlk mahsülü 15 Şubat gibi almayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Aysın, “Zamanında başlamış olsaydık aralık ayından itibaren 6 ay ürün alabilecektik. Seramızın içerisi tamamen hijyenik. Havalandırma sistemi bulunuyor. Serayı, kaloriferle ısıtıyoruz. Serada şu andaki ısı ayarı 10 derecedir. Termostat 8 derecede uyku moduna geçiyor. 10 derecede ise otomatik olarak ısıtmayı durduruyor. Don olan havalarda ise sıcaklığı 12 ila 14 dereceye yükseltiyoruz. Bir gecede 6-7 torba kömür ie seranın içerisini müthiş bir şekilde ısıtılabiliyor. Şu an havalar soğuk olduğu için çileklerin çok fazla gelişmesini istemiyoruz, yoksa üründe sıkıntı yaşarız. Bitkinin kendini koruması bizim için yeterli. Otomasyon sistemi, biz olsak da olmasak da gece saat 04.00’te kendiliğinden faaliyete geçiyor. Seranın alt ve üst katında 4 dakika damlama sistemi ile sulama yapıyor” dedi.

EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ EŞİ OLDU

Prof. Dr. Aysın, yatırımı yaparken en büyük destekçisinin eşi Dilek Aysın olduğunu belirtip, serayı birlikte kurduklarını anlattı.