İran’da Başörtüsü Zorunluluğu Kalkacak Mı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, zorunlu başörtüsü uygulamasıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın aksine Meclis’in Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali, “Başörtüsüne uymamanın cezasını artıracağız. Başörtüsü kuralından vazgeçmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ülke genelinde 3 aydı devam ediyor. Protestolarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, geçtiğimiz günlerde zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin çalışma yapıldığını açıklamıştı.

“BAŞÖRTÜSÜ KURALINDAN VAZGEÇMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Muntazeri’nin açıklamasının yankıları sürerken, İran Meclisi Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali tam tersi konuştu. Celali, başörtüsü kuralının kaldırılmasının mümkün olmadığını söyleyerek, “İsyan hareketi kontrol altına alındı. Fakat isyancılar bu sefer de başka bir uygulamaya geçtiler. Destekçilerine ‘gidin başörtünüzü açın ki hedefimize ulaşalım’ diyorlar. Bu eylemler sokak gösterilerinden daha tehlikesiz değil. Başörtüsüne uymamanın cezasını artıracağız. Başörtüsü kuralından vazgeçmemiz mümkün değil. Bu kuraldan vazgeçmemiz İslam Cumhuriyeti’nden vazgeçmemiz anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALAR 15 GÜN İÇERİSİNDE SONUÇLANACAK”

Muntazeri, İran Meclisi ve Devrim Yüksek Konseyi’nin başörtüsü konusunda yasal bir düzenleme üzerinde çalıştığını ve yakın bir zamanda sonucun açıklanacağını belirterek, “Anayasaya bağlı kalarak karar alacağız. Çalışmalar 15 gün içerisinde sonuçlanacaktır” demişti.