Kanserin genetik haritası çıkartılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni yılda hizmete konulacak “Türkiye Genom Projesi” ile kişiye özel kanser tedavisi yapılabilecek ve kanserin genetik haritası çıkartılacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıkta dönüşümle birlikte devrim niteliğinde çalışmalara imza atıldığını belirtti.

Kanserle mücadele kapsamında önemli projelerin hayata girdiğini ifade eden Gümüş, tedavi başarısında yüksek tıbbi teknolojinin yanı sıra hedefe yönelik tedavilerin ve genetik özelliklerin önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

Bu kapsamda, kanser türlerinin genetik özellikleriyle ilişkisinin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Gümüş, bu yıl hayata geçirilecek olan Türkiye Genom Projesi ile Türkiye’ye özgü kanser haritasının belirleneceğini bildirdi.

Türkiye’deki kanser vakalarının genetik taramalarının memeküçültme tam olarak yapılmadığını ifade eden Gümüş, bunları ortaya çıkaracak İstanbul ya da Ankara merkezli büyük bir Genom Merkezi kurulacağını açıkladı.

– “Ülkemiz insanının genetik özelliklerini belirleyeceğiz”

Dünyada bütün hastalıkların temelinde genetiğin etkili olduğunu vurgulayan Gümüş, “Günümüz gen teknolojisi ile genetik bir tarama yapıldığında kişinin ne zaman prostat kanseri olabileceğini anlayabiliyoruz. Şu andaki gen bozukluklarının yüzde 25’ini biliyoruz. İnsan genom yapısında ciddi bir genetik şifre var” diye konuştu.

Gümüş, Amerika’da kanser tedavilerinin bu tip çalışmaların sonuçlarına göre yapıldığını dile getirerek, “Bizim genetik yapımız daha farklı olabilir. Bu nedenle tedavilerin de genetik özelliklere göre yapılması gerekiyor. Bu proje ile ülkemize özgü genetik özellikleri belirleyeceğiz” dedi.

Genetik çalışmalar için ABD’nin Yale Üniversitesi ile işbirliği de yapılacağını anlatan Gümüş, şunları kaydetti:

“ABD’deki üniversiteye Türkiye’den patolog ve biyologların bulunduğu 45 kişi gönderilecek. Burada 6 ay eğitim alacaklar ve dönüşte merkezlerimizde çalışacaklar. Onlara uzun dönem çalışma garantisi vereceğiz. Buna yönelik anlaşma yapılacak.

Meme, akciğer prostat, tiroid kanseri ile kolorektal (bağırsak) kanserler ve beyin tümörleri gibi Türkiye’de en sık görülen kanser türleriyle ilgili 500 ya da 600 tane doku, kanla birlikte yurt dışındaki merkezde incelenecek. Burada yapılan inceleme sonrasında, hastada ne olduğu tespit edilecek ve Türkiye’deki merkeze, nasıl bir tedavi protokolünün uygun olduğu, hangi ilaçların yarar sağlayabileceği bildirilecek. Biz de Bakanlık olarak önerilen tedaviye destek vereceğiz.

Türkiye’deki kanser vakalarında yapılan inceleme sonrasında, hastalığın genetik özelliklerle nasıl bir bağlantısı olduğu belirlenecek. Böylece kişiye özel kanser tedavisi Türkiye Genom Projesi ile ortaya çıkacak. Bu şekilde de Türkiye’de kanserin genetik haritası hazırlanmış olacak. Türkiye’deki 100 bin kişiyi içeren standart genetik haritamızı ortaya koyacağız.”

– “İlaç sektörü genetik özelliklere göre ilaç geliştirecek”

İlaç sektörünün de belirlenen genetik özelliklere göre yeni araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacağını aktaran Gümüş, “İlaç sektörü de kanserde etkili olan genetik özelliklere göre ilaç geliştirecek. Böylece genetik özellikler baz alınarak hazırlanmış kanser ilaçları tedavi protokolündeki yerini alacak” diye konuştu.

Gümüş, “Boston’da bu merkezler var, arkalarında ilaç firmaları bulunuyor. Oradan çıkan sonucu ilaç haline getirerek dünyaya sunuyorlar. Biz de tedavi sektörünü geliştirici projelerle bunun altyapısını oluşturacağız” dedi.

Gümüş, Türkiye Genom’un koordinatörlüğünü Sağlık Bakanlığının yürüteceğini sözlerine ekledi.