Kolaylıkla hazırlanan sağlıklı yemekler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, acil hal yiyecekleri ile alakalı önerilerde bulundu. Çoğu vakit yemek hazırlamak amacıyla fırsatımız olmadığıın bildiren Tutar, konuyla alakalı şunları söyledi:

“Eğer ellerinizin altında rastgele bir gıda yoksa bu sefer fast food gıdalara yönelme olmaktadır. Yoğun çalışıyorsanız ve yemek hazırlamakta sorun yaşayanlardansanız alttaki gıdaları mutfağınızda devamlı şeklinde bulundurun. En azından 20 dakika sonra yemeğiniz sofranızda olacaktır. Bu biçimde hem sıhhatli beslenme programınızdan şaşmamış olursunuz hem de kilo vermek hedefli diyet yapıyorsanız diyetinizden kopmalar olmaz. Zaten fazlası vakit diyet yapmamak amacıyla kendinize bile bahane yayınlayan sizler en azından bu biçimde bir bahaneniz oldukça ortadan kalkar.”

Her daim ellerinizin altında bulundurmanız lüzumen gıdalar ile alakalı bilgi veren Tutar, şunlaır söyledi:

“Günümüzde en fazla tartışılan gıdalarden birisi de tavuktur. Maalesef ki her tükettiğimiz tavuğun güvenilirliği tartışılacak hale geldi. Ama siz evinize güvendiğiniz yerden tavuk almayı ihmal etmeyin. Tavuk hem baharatlandığında hem de az bir sos çeşidi ile hazırlandığında gayet lezzetli bir hayvansal kaynaklı protein olacaktır. En azından bir pizzadan güzel tercih olacağı kesindir. Hangi bölgesini tüketmelgüzelm? gibi obsesif suallere lüzum yok. Önce siz beslenme programınıza sadık kalın tavuğun but bölümünü tüketseniz de kilo almanıza sebep olmaz.”

“Günümüzde her türlü teknolojgüzel kullanan bizler yemeğe gelince kimi vakit geri kalabiliyoruz. Dondurulmuş sebzeler her vakit güzel bir alternatiftir. Tabi mevsiminde tespit edilen bir sebzeyi hepimiz isteriz ama en azından dondurucuda tespit edilen ıspanağın hiçbirimize bir zararı olmaz. Zaten hazır yıkanmış ve doğranmış şeklinde satılan bu sebzeleri biraz yağ ile çevirip anında hazır hale getirebilirsiniz. En azından boğazınızdan sıhhatli bir yemek geçer.”

“İşte fazla sıhhatli tespit edilen ama toplum şeklinde frenimiz olmadığı amacıyla bizlere kilo yapan gruba geldik. Bu takım fazla sıhhatlidır. Çünkü amacıyladeki yağ asitlerine lüzumsinimiz var ama belirli miktarlarda. Fındık, badem, ceviz, kaju, yer fıstığı, antep fıstık gibi fazla çeşidimiz var ama bunların tüketim sayısını diyetisyeniniz ile konuşup planlamanız fazla oldukça sıhhatli olacaktır. Çünkü kaş yapar iken göz çıkartabilir aynanın karşısında tanımadığınız bir siz ile karşılaşabilirsiniz.”

“Her şeyimizi güya sistemli yapan biz vücudumuza gelince yeterli özeni göstermiyoruz. Evet, o gün yoğunuz, iş toplantımız var ya da gece çalışmak mecburiyetinde olduğumuz amacıyla yemek hazırlayamayacağız. Peki, bu bahane mi? Kesinlikle değil. Mesela maş fasulyesini bir gün evvel haşlayıp atın dolabınıza. Ertesi günü içerisine biber, domates ve soğan doğrayın soğuk şeklinde tüketin. Hem protein niteliği o fazla moda tespit edilen kinoa’nın iki katı kadar. Aynı biçimde zeytinyağlı sebzeyi de dolapta tutabilirsiniz. Ertesi günü yoğurt ile eş güdümlü ellerinizin altında hazır yemeğiniz vardır.”

“Aslında toplum şeklinde elimizin altında fazlası gıda var ama biz bunları kullanmak yerine oldukça fazla muzurluk gerçeklştirmeyi seviyoruz. Dolabınızda her vakit yumurta bulundurun. Alın size en kaliteli protein kaynağı. Sihhati televizyonda, dergide, sitelerde değil dolabınızda arayın. Çıkarın iki yumurtayı omlet yapın, melemen yapın, olmadı haşlayın akşam yemek niyetine tüketin. Merak etmeyin akşam yediğiniz tıka basa yemek kadar sizi tok tutacaktır. Tabi yanına abartılı ekmek tüketmeyin.”