Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulak donmasını artıran en mühim etkenlerin başında soğuk havada hareket etmeyen kalınması yaklaştığını söyledi.
Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bölgelerde gece nöbeti tutanların ilgili olması gerekliliğini altını çizen Şimşek, şu uyarılarda bulundu:
“Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle bilhassa gece nöbetli mesleği bulunan polis, asker ve emniyet görevlileri ile dağ sporuyla uğraşan sporcularda kulak donması görülebiliyor. Bunun amacıyla soğuğa karşı muhakkak tedbir alabilmek lazım olur fakat uzun vakit soğuğa maruz kalan insanlarda bu risk her vakit amacıyla var. Kulağın altındaki kıkırdak gerektiğince sıkı yapışır ve incedir. Soğuğun etkisiyle evvel damarlarda daralma gerçekleşir ve kulağın beslenmesi bozulur. Bu hal hissizlik ve uyuşmaya sebep olur. Kulağın beslenmesi azaldıkça kulak donması diye tanımladığımız vaka ortaya gelir. Bu hallerde kesinlikle hareket etmek ve bedende kan dolaşımını çoğaltmak lazım olur.”
-“Kulak kırılması” ya da “kopması”
Doç. Dr. Şimşek, kulak donması halinde bu organın anında ısıtılmaması ve elle ovuşturulmaması gerektiğine işaret etti.
Vücudun uç organı kulağı kaplayan derinin fazla ince olması sebebiyle damarlarda soğuğun etkisiyle daralma oluştuğunu açıklayan Şimşek, şu şekilde devam etti:
“Donma vakaıyla karşılaşıldığında kulak ılık suyla yıkanabilir. Hemen en yakın sıhhat kuruluşuna müracaat dilmesini lazım olur. Biz kulağı yavaş yavaş ısıtıyoruz. Kulakta bir yanma ve kaşıntı hissi oluşuyor fakat fazla uzun vakit soğuğa maruz kalınır ve bu hal fark edilmezse maalesef evvel organın üzerindeki cildin kaybı, ardından da bütün kulağın kayıbına giden kulak kırılması ya da kulağın tamamıyla kopması gibi ciddi haller olabilir.”
Ani ısı değişimlerine fazla ilgi edilmesi gerekliliğini altını çizen Şimşek, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını, buna karşı alıncak en mühim tedbirlerin derli toplu beslenme ve uyku olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Gökçe Şimşek, soğuk havalarda baş ve boyun bölgesinin korunmasının büyük ehemmiyet taşıdığını vurgulayarak, “İnsan göndeninda ısı kaybının yüzde 70’i baş ve boyunda yaşanır. Soğukta kalan insanların donmaktan korunmasının en mühim yolu ilk evvel göndenin bu bölgelerdeki ısı kaybını azaltmaktır” ifadelerini kullandı.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |