BM: “İnsanlar Açlıktan Ölmek Üzere”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sivilleri açlığa mahkum etmenin harp suçu olduğunu belirterek, başta Suriye rejimi olmak üzere bütün tarafların bu suçu işlediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, 2016 senesi evvelliklerine dair gazetecilere açıklama yaptı. Konuşmasına Türkiye ve Endonezya’da yaşanan terör saldırılarını kınayarak başlayan Ban, Suriye’de kuşatma altındaki kentlerde yaşanan açlık içeriğine değindi.

Madaya’da yaşananları “insanlık dışı ve şok edici” şeklinde nitelendiren Ban, BM ekibinin Madaya’da sivil halkın maruz kaldığı açlık ve çileye tanıklık ettiğini söyledi.

“Yaşadıkları ızdırabı kimse inkar edemez” diyen Ban, bir fazla yaşlı, hasta, kadın ve çocuğun tahliye edilmesi gerekliliğini, kente sıhhat ekibi ve mobil klinik sokmaya çalıştıklarını vurguladı.

“400 şahıs ölüm riskiyle karşı karşıya”

Ban, Madaya’da 400 bireyin yetersiz beslenme, ve başka problemler sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bu bireylerin biran evvel tahliye edilmeleri gerekliliğini belirtti.

“Abluka altında yaşayanlar rehin tutuluyor fakat rehineler bile aç bırakılmaz” diyen Ban, şu şekilde devam etti:

“Aç bırakmayı silah şeklinde kullanmak harp suçudur. Suriye halkını güvenliğini sağlamakla yükümlü Suriye hükümeti ve başka bütün taraflar, bu ve uluslararası hukuk altında yasaklanan benzer korkunç suçları işliyor. Bölge ülkeleri ve bilhassa Suriye Destek grubu ülkeleri kuşatma altındaki bölgelere engelsiz insani yardım girişi amacıyla taraflara baskı yapmalılar.”

Ban, Suriye’de aşağı yukarı 400 bin bireyin abluka altında yaşadığına ilgi çekerek, bunların yarından fazlasının DAİŞ denetimünde olduğunu, 180 bin bireyin Suriye rejimi ve destekçileri, 12 bin bireyin ise silahlı muhalif kümelerin denetim ettiği bölgelerde yaşadığını anlattı.

2014’te BM’nin buralardaki nüfusun aşağı yukarı yüzde 5’ine yardım ulaştırdığını fakat şu anda bunun yüzde 1’in bile altında olduğuna işaret eden Ban, bunun insanlık dışı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Ban, sivillerin yaşadığı bölgelere uygulanan saldırıları da eleştirerek, “Hiçbir gerekçe okulların, kliniklerin ve piyasa yerlerinin bombalanmasını yasal kılmaz” dedi.