Türkiye’ye Yaptırımla İlgili Rusya’dan Jet Yanıt

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in sık sık bir araya gelmesi, Avrupa ve NATO tarafında endişe yarattı. Avrupa basını, “Türkiye bu görüşmelere devam ederse bir yaptırım kapıda olabilir” diye yazarken, bu iddiaya Rus cephesinden jet yanıt geldi. Rusya’da yayın yapan Rossiyskaya Gazeta, Avrupa’nın Türkiye’ye asla yaptırım uygulayamayacağını ifade ederek Türkiye’nin denge politikasını oldukça akıllı olarak değerlendirdi.

Orta Doğu bölgesinde son yıllarda oyun kurucu pozisyonunda rol alan Türkiye’nin hamleleri hem Batı hem de Doğu tarafından sıkıca takip ediliyor. Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde Rusya Devlet Başkanı Putin’le gerçekleştirdiği görüşmeler başta NATO olmak üzere Avrupa tarafında endişelere neden oldu.

TÜRKİYE’NİN YAPTIRIM YAĞMURUNA TUTULMASINI İSTİYORLAR

ABD ve Avrupa’daki bazı siyasetçi ve yetkililer, Rusya ile çeşitli anlaşmalara imza attığı için Türkiye’nin derhal yaptırım yağmuruna tutulmasını istedi. Avrupa’daki birçok medya kuruluşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında, gerçekleşen yakın tarihli görüşme sonrasında, Batılı ülkelerin Moskova ile Ankara arasındaki yakınlaşmayı önlemeye kararlı olduklarını yazdı.

“TÜRKİYE’YE BUNU ASLA YAPAMAZLAR”

Rus basınından Rossiyskaya Gazeta’ya göre ise ABD ve AB’nin Ankara’ya yaptırım uygulama ihtimali çok düşük. Gazetede yer alan bir makalede, özellikle de Batı’nın Rusya ile Türkiye arasındaki büyüyen bağlardan gerçekten fayda sağlayabileceği belirtiliyor. Orta Doğu Enstitüsü uzmanı Ivan Starodubtsev, “Türkiye, en azından ikna edici bir biçimde, iki oyuncu arasında denge kurmaya çalışan akıllı bir politika izliyor. Ayrıca Ankara, özellikle tahıl anlaşması yoluyla kendisini etkili bir şekilde tanıtıyor.” dedi.

“TÜRKİYE, RUSYA’NIN YAPTIRIMLARI DELMESİ KONUSUNDA BÜYÜK BİR FAKTÖR”

Batılı politikacılar, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları aşmada rol oynayabileceği konusundaki endişelerini dile getirirken, Rossiyskaya’ya göre Avrupalı iş insanları karla ilgileniyor ve durumdan yararlanmaya çalışıyorlar.