“F-16’ları Türkiye’ye Satmayın”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İki partiden de Temsilciler Meclisi üyelerinin imza attığı 4 Şubat tarihli mektupta, “Türkiye’nin F-16 ve modernleştirme kitleri alma talebini reddetmeniz ve Erdoğan rejimini sorumlu tutmanız için güçlü bir çağrı yapıyoruz” denildi.

Mektupta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan istikrarı bozan hamlelerine ve hem ülkesindeki hem de yurtdışındaki uluslararası hukuk ihlallerine son vermeye yönelik somut adımlar atana kadar ABD, Türkiye’nin ordusuna daha fazla destek vermemelidir. Geçmişteki örnekler bizi ABD ekonomik yaptırımlar dahil olmak üzere tüm diplomatik araçlarını kullanana kadar Erdoğan’ın davranışlarını değiştirmeyeceğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Biden’ın onay vermesi için önce Kongre’den geçmesi gerekiyor

Washington’ın Türkiye’ye F-16 satabilmesi için bunun Başkan Joe Biden’a imzaya gitmeden önce Kongre’de kabul edilmesi gerekiyor.

Amerikan Yunan Liderlik Konseyi yöneticisi Endy Zemenides, gönderilen mektupla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Kongre, Türkiye’ye Erdoğan’ın Washington’daki büyükelçisi ne kadar akşam yemeği partisi verirse versin veya Twitter aktivitesinde bulunursa bulunsun bunun Türkiye’ye ileri ABD silahları satılmamasına neden olan politika farklılıklarını değiştirmeyeceğini hatırlatıyor. Kongre sadece üslupta değişim değil, somut bir değişim istiyor”. (Kaynak: T24)