Suriyeli’ler Avrupa’ya Gitmek İstiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Moritanya’dan Mali’nin kuzeyine ulaşan Suriyeli sığınmacılar, Cezayir sınırını aşıp Avrupa’ya gitme hayalini kuruyor.

Yetkililer, kasım ayından bu yana aşağı yukarı 2 bine yakın Suriyelinin ülkelerindeki muhabereden kaçarak Avrupa’ya gitme hayaliyle Mali’nin kuzeyine ulaştığını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Mali temsilcisi Olivier Beer, yaptığı bildirimde, Avrupa’ya ulaşabilmek amacıyla Cezayir’e gitmek isteyen Suriyelilerin ilk önce Moritanya’nın başkenti Nuakşot’a oradan da Mali’nin kuzeyine gittiklerini kaydetti.

Bölgedeki hükümet karşıtı etkin gruplardan Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) liderlerinden Almu Ag Muhammed, AA muhabirine yaptığı bildirimde, ülkelerinde 2011 yılından bu yana yaşanan krizden kaçarak Mali’nin kuzeyine ulaşan Suriyelilerin rahatsız edilmemesi konusu ile ilgili koordinasyon üyelerinin uyarıldığını belirtti.

Koordinasyonun insan hakları işlerinden mesul Attaye Ag Muhammed de muhabereden kaçarak kendilerine güvenilir ve huzurlu bir hayat arayan bu insanlardan bazılarının Timbuktu bölgesine bağlı Ber kentinde, bazılarının da Kidal bölgesinde yaşadığına ilgi çekerek, “Sığınmacılar, karşılaşılabilecekleri emniyet problemlerinin farkında. Bu yüzden, çabuk etmeden hadiseleri ve halleri gözeterek hareket ediyorlar” ifadesini kullandı.

Sığınmacılardan bilgisayar mühendisi Wael, kendisini ve ailesini hoşgörüyle karşılayan bölge halkına teşekkür ettiğini dile getirerek, iş bulmada sorun çektiğini söyledi.

Cezayir sınırını aşmanın Moritanya’dan Mali’ye gitmekten oldukça güç olduğuna ve sınıra giden sığınmacıların güçlandığına işaret eden Wael, Avrupa’ya kısa vakitte ulaşmanın olası olamayacağını belirtti.

Aracıyla sığınmacıları taşıyan Moritanyalı Aziz isimli bir şoför, Nuakşot’tan güneydoğudaki Nema’ya ulaşmak isteyenlerin şahıs başı 36 dolar, Nema’dan Bassikunu kentine gitmek amacıyla ise yarısı kadar bir ücret ödemeleri gerekliliğini kaydetti.

Mali hükümeti ise ülkedeki sığınmacılara dair şimdilik bildirimde bulunmadı.