BMMYK Suriye Temsilcisi Şaşkın

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Suriye Temsilcisi Sajjad Malik, “Madaya’da gördüklerimiz bizi dehşete düşürdü. Orası Suriye’nin hiçbir yeriyle karşılaştırılamaz. Durum fazla vahim, insanlar var ama yaşam yok” dedi.

Suriye’de Rejim güçleri ve Hizbullah’ın kuşatması altındaki Madaya’ya insani yardım götüren BM konvoylarına katılan Malik, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısına telekonferansla bağlanarak bölümdeki insanlık dramı ile ilgili bilgi verdi.

Malik, Suriye’de harpan tarafların birbirine güvenmemesi sebebiyle insani yardım kamyonlarının Madaya’ya girişine izin verilmeden evvel denetim edildiğini ve bu yüzden de sürecin fazla uzun sürdüğünü söyledi.

Bütün kamyonların boşaltıldığını ve sabah 5’e doğru Şam’a geri döndüklerini bildiren Malik şu şekilde devam etti:

“Madaya’da gördüklerimiz bizi dehşete düşürdü. Orası Suriye’nin hiçbir yeriyle karşılaştırılamaz. Durum fazla vahim, insanlar var ama yaşam yok. Madaya’da gördüklerimiz bu asırda yaşanmamalı. Biz kat kat giyinmemize karşın fazla üşüdük. Çevremizdeki gerektiğince zayif, güçsüz bunca insan soğuktan titriyordu. Sadece çocuklar değil gençlerin de açlık yaşadığı bakınca fazla net anlaşılıyor. Çoğu aylarca ekmek, meyve sebze yememiş. Kamyonları boşaltırken bize çaresizce bakan çocuklar onlara o an verebileceğimiz bir şeyler olup olmadığını sordular. Arabada ne varsa onlara verdiğimizde ne kadar çaresiz olduklarını, durumun ne kadar vahim bulunduğunu gördük.”

– Aç kalmamak amacıyla eşyalarını satıyorlar

Madaya’daki birtakım evleri ziyaret ettiklerini ve insanların ısınabilmek amacıyla bulabildikleri her şeyi yaktıklarını gördüklerini izah eden Malik “İnsanlar ellerinde ne varsa satarak karınlarını doyurmaya çalışıyor. Bir şahıs motosikletini satarak beş kilo pirinç aldığını söyledi” ifadesini kullandı.

Madaya çevresindeki mayınların da büyük problem yarattığını öğrendiklerini bildiren Malik, kasabadaki üç doktordan birisinin şarapnel parçasıyla yaralandığı verisini verdi.

Malik, “Biz yalnızca Madaya’yı gördük ama kuşatma altındaki başka bölgeler konusu ile ilgili da son derece endişeliyiz. Kuşatmaların bir an evvel kaldırılması gerek. Ekim ayında gönderilen yardımların yalnızca 20 gün yettiğini söylediler. Yardımların devamlı olması ve kış süresince devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

– “Kuşatma ve aç bırakma sistematik duruma geldi”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke ise dün Şam’dan ayrılan 47 insani yardım kamyonunun Madaya’ya, Humus’tan çıkan 21 kamyonun ise Fua ve Kefraya’ya ulaştığını söyledi.

Laerke, Suriye’de kuşatma ve aç bırakmanın harp tekniği şeklinde kullanıldığını ve bundan sonra sistematik duruma yaklaştığını belirtti.

– “Hemen yiyebilmeleri amacıyla konserve besin gönderdik”

BM Dünya Besin Programı Sözcüsü Bettina Luscher da, Madaya’ya anında tüketilebilmesi amacıyla bilhassa konserve besin gönderdiklerini ifade etti.

Suriye rejimi ve Hizbullah yönünden 7 aydır abluka altında tutulan Madaya halkı amacıyla BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesince gönderilen insani yardım yüklü 4 kamyon, bölgeye dün ulaşmıştı.

Hizbullah’ın, Madaya beldesinin etrafına mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdadurumaleri sebebiyle bölümden çıkamayan halk, esas besin maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölümde geride bıraktığımız ay 23 şahıs açlıktan yaşamını kaybetmişti.

BM’ye göre aşağı yukarı 4,5 milyon Suriyeli ülkede erişimin güç bulunduğu bölgelerde, bunun 400 bini ise kuşatma altındaki 15 bölümde insanı yardım etmeye muhtaç biçimde yaşıyor.