Madaya’daki ulusal aktivistlerden Ebu Hassan AA muhabirine, bugün BM denetiminde getirilmesi beklenilen 8 bin insani yardım paketinin sahip olunan gereksinimi gidermeye yeterli olmayacağını söyledi.
“Eğer belde üstünde rejimle Hizbullah milislerinin ablukası kalkmazsa ölümler devam edecek” diyen Ebu Hasan, gönderilen yardımların birkaç gün içerisinde tükeneceğine ilgi çekti.
Madaya’da acil tedaviye gereksinimi bulunan fazla sayıda hasta bulunduğunu anımsatan Ebu Hassan, “İnsani yardımlar bununla sınırlı kalırsa, şimdiye kadar yapılanların göz boyamak amacıyla yapıldığı da anlaşılır” ifadelerini kullandı.
Madaya ulusal koordinasyon komitesi delegesi Ammar Ebu Salih de Esed rejimi ve Hizbullah zorlerinin halen Madaya’dan çıkmak isteyenlere ateş açtığını dile getirdi.
Beldedeki ağır hastaların bir an evvel tahliye edilmesi gerekliliğini altını çizen Ebu Salih, ”Beldeye insani yardım girişi yeterli değil. Sıhhat malzemesi de geldi. Fakat hastalara bakacak eksper doktorlarımız yok. Hastalara tespit konulamıyor. Burada herkes kaderine terk edilmiş durumda” diye konuştu.
Ebu Salih, başkent Şam’ın kuzeybatısındaki Madaya’ya bugün sevk edilen 8 bin paket insani yardım etmeye eş vakitli şeklinde muhaliflerin kuşatması altındaki İdlib kırsalında yer alan Fua’ya da 4 bin paket un yardımı yapılacağını belirtti.
Rejim zorleri ve Hizbullah yönünden 7 aydır abluka altında tutulan Madaya halkı amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) yönünden gönderilen insani yardım malzemelerinin ilki Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekiplerinin denetiminde 11 Ocak günü bölgeye sevk edilmişti. İlk insani yardım kafilesinde, 40 bin bireyin açlık riski ile karşı karşıya bulunduğu Madaya’ya 47 kamyon, toplamda 20 bin bireyin yaşadığı Fua ve Kefraya’ya da 21 kamyon gönderilmişti.
Konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya’daki durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü, sıhhatli tek bir şahıs bile görmediklerini ve yetersiz beslenme sebebiyle çoğu bireyin sıhhat durumun ciddi bulunduğunu söylemişti. Dünya Sıhhat Örgütü’nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya’da 400 seviyesinde bireyin durumunun fazla kritik bulunduğunu ve acil tedavi edilmesi gerekliliğini, bu noktada bu bireylerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.
Hizbullah’ın, Madaya beldesinin etrafına mayın döşemesi ve rejim zorlerinin müdahaleleri sebebiyle bölümden çıkamayan halk, esas besin maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölümde geride bıraktığımız ay 23 şahıs açlıktan hayatını kaybetmişti.
BM rakamlarına göre aşağı yukarı 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın zor bulunduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölümde esas hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |