BM’nin Arakan Raporuna İngiltere’den Destek Geldi: Cezasız Kalmamalı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İngiltere’nin Asya’dan Sorumlu Devlet Bakanı Mark Field, Birleşmiş Milletler’in (BM) Arakan raporundaki sonuçların “sürpriz olmadığını” vurguladı. Field, ”Bu eylemler cezasız kalamaz ve kalmamalı.” dedi.

”BM’NİN RAPORU SÜRPRİZ DEĞİL”

BM’nin oluşturduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun bugün basın toplantısı ile açıklanan Arakan raporuyla ilgili yazılı açıklama yapan Field, “Myanmar’da 2011’den bu yana yaşanan insan hakları ihlalleri, özellikle de geçen yıl Ağustos’tan bu yana yaşanan korkunç şiddet ile ilgili sonuçlar sürpriz değil.” ifadesini kullandı.

”ARAKAN HALKINA EDİLİYOR VE ÖLDÜRÜLÜYOR”

Myanmarlı sığınmacılar ile görüşen ve ülkedeki krizle ilgilenen herkesin Myanmar ordusunun bu ihlallerden sorumlu olduğunu bildiğini belirten Field, bölgede Arakan halkına karşı tecavüz ve öldürme olaylarının yaygın olduğunu kaydetti.

”CEZASIZ KALMAMALI”

BM misyonunun ülkede yaşanan şiddetin sorumlularıyla ilgili daha net kanıtlar sağladığına işaret eden Field, “Bu eylemler cezasız kalamaz ve kalmamalı.” dedi.

BM misyonun sorumluların yargılanması çağrısına da destek veren Field, “Raporun vahameti bize göre hem BM İnsan Hakları Konseyi’nin hem de BM Güvenlik Konseyi’nin dikkatini hak ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Field, raporun eylülde BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulmasını takiben kendilerinin de konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine getirmeye dönük seçenekleri ele alacaklarını kaydetti.

Field, Myanmar hükümetine de Arakan’daki olayların sorumlularından hesap sorulmasına yönelik bağımsız bir soruşturma başlatması çağrısında bulundu.

BM RAPORUNDA DİKKAT ÇEKEN İFADELER

BM tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu mensuplarının Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmasını istemişti.

Raporda, “Askeri zorunluluklar, asla ayrım gözetmeksizin cinayetler işlenmesini, kadınlara toplu tecavüzü, çocuklara saldırılmasını ve köylerin tamamen yakılmasını haklı çıkarmayacaktır. Başta Arakan eyaletindeki mevcut güvenlik tehditlerine bakıldığında Myanmar ordusunun taktikleri, istikrarlı ve ağır şekilde orantısız olmuştur.” ifadelerine yer verilmişti.

Diğer Haberler

28 Saatte 10 Katlı Binayı İnşa Etti

Çin'de bir inşaat şirketi, 28 saat 45 dakikada 10 katlı bir bina inşa etti. Reko...

Rusya'nın Domates Kısıtlamasına Alabaş Ekerek Çare Buldular

Yurt dışında "cehennem topuzu" olarak bilinen, sodyum, potasyum, demir, selenyum...

Tahran'da Hamaney için On Binler Sokakta

Ayetullah Ali Hamaney İçin Yas ve Öfke Bir Arada 2026 yılında Orta Doğu’daki ça...

Erkekler Hakkında Yaptığı Yorumlar Yine Gündeme Oturdu

Exxen'de yayınlanan İşte Bu Benim Masalım'da başrol oynayan şarkıcı Aleyna Tilki...

Türkiye'yi Vuran Deprem Sonrası Arda Turan'dan Çağrı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 i...

Roland Sallai için Liverpool İddiası

Babası Transfer Sürecini Anlattı Tibor Sallai’den Çarpıcı Açıklamalar Galatasa...

'Düşük Faiz' İçin Kritik Toplantı Bugün Gerçekleşecek

Sektörde faaliyet gösteren en büyük bankalar ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ...

'İran mezhepçi politikasını değiştirirse yeni bir sayfa açmaya hazırız'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, mezhepçi politikasını değiştirm...

Suriyeli muhalifler 'Esed'siz yönetim için Cenevre'de

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Sözcüsü Salim e...

Kuntz'a Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

EURO 2024 Elemeleri D Grubu 2. maçında A Milli Takım, Hırvatistan'a 2-0 mağlup o...

Kalpazanlık Operasyonu; Her şeyin Sahtesini Basmışlar

İstanbul'da jandarmaya yapılan ihbarı değerlendiren ekipler Başakşehir ve Zeytin...

Emekli Ve Memur Maaşlarında Yeni Zam Hesabı Ortaya Çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesiyl...

Ahmet Kural, avukat sevgilisi ile evleniyor

Eski sevgilisi Sıla'ya şiddet uyguladığı iddialarıyla bir süre gündemi meşgul ed...

1 Kuruşluk Kredi Borcu Bin 1 Lira Olmuştu!

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 2000 yılında çektiği ve ödeyip bitirdiğini zannet...

Öğrencilere Daire Vermek İstemiyor

Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından okullarının olduğu şehre taşınmaya başlay...