Uluslararası Sözleşmelerin Önemini Vurguladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, çift görüşmenin sonrasında ortak basın toplantısı yaptı.

İngiliz mevkidaşıyla yaptıkları görüşmede çift ilişkileri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun piyasa günü İngiltere’ye gerçekleştireceği ziyareti değerlendirdiklerini bildiren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin her düzeyde kusursuz seyrettiğini söyleyebilirim. İngiltere bizim amacıyla mühim bir müttefiktir. Terörle mücadele konusu ile alakalı ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgedeki problemler konusu ile alakalı da tutumunu en net biçimde gösteren ülkelerin başında gelir” dedi.

Çavuşoğlu, İngiltere’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecine en kuvvetli desteği veren ülkelerden biri bulunduğunu da vurguladı.

İkili görüşmede, Türkiye Rusya ilişkilerinin son durumunun da kısaca ele aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, “Türkiye’nin uçak düşürme vakasından ileri tutumu son derece nettir. Türkiye, vakası oldukça çok tırmandırmadan yetişkin tutumunu sergilemiştir” dedi.

Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecinin herkesi umutlandırdığını bildiren Çavuşoğlu, “Şunu biliyoruz ki bizim desteğimize, yani garantör ülkelerin, bilhassa İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’nin desteğine gereksinimleri var. Biz Türkiye şeklinde en kuvvetli desteği vermeye her vakit devam ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin destek konusu ile alakalı herkesten bir ismim önde olduğa ilgi çeken Çavuşoğlu, “Ama bu sefer netice alabilmek istiyoruz. Sonuca gidilmesi gerekiyor” dedi.

İngiltere’nin Kıbrıs probleminin çözümüne verilen destek amacıyla teşekkür eden Çavuşoğlu, “Umarım bu son şans penceresi kaçırılmaz” ifadesini kullandı .

– “Esed’ın gitmesi gerekiyor”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de bir an evvel siyasi görüşmelerin başlaması gerekliliğini de vurguladı.

Suriye’de muhalefetin hazır bulunduğunu, fakat rejimin şimdilik müzakere heyetini belirlemediğini bildiren Çavuşoğlu, şu şekilde devam etti:

“Umarım bu ayın onunda müzakereler başlar ve altı aylık sure içerisinde bir netice elde ederiz. Suriye’de terör başta olmak üzere bütün problemlerin net çözümü siyasi çözümdür ve Esed’ın gitmesi gerekiyor. 18 aylık bir süreçte tam yetki sahibi bir geçiş hükümetin kurulması gerekiyor”

– “Uluslararası sözleşmeler var iç hukukun üstündedir”

Çavuşoğlu, bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar sebebiyle Birleşik Krallık’ta bir Kraliyet mahkemesinin birtakım bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma doğrultuında aldığı kararı da değerlendirdi.

Bir gazetecinin, 1961 ve 1963 Viyana Sözleşmeleri’ni hatırlatarak, bu kararın uluslararası sözleşmelere aykırı olup olmadığı doğrultuındaki sorusuna Çavuşoğlu, “Tabi ki mahkemelerin bağımsızlığına biz de inanıyoruz ve hükümetlerin de araya girmek etmemesi gerekir. Ama doğrultu bulunduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üstündedir. Mahkemeler de bizde bulunduğu gibi, buna uymak zorundadır” karşılığını verdi.

Türkiye’de de bir zihniyet değişimi sağlandığını ve mahkemelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AHİM) kararlarını öneme almaları yardımıyla AHİM’e giden dosya adedinin azaldığını ifade eden Çavuşoğlu, şu şekilde devam etti:

“Sanırım burada Viyana Sözleşmesi’nin hatırlatılmasında bir tekleme olmuş. Bürokratik bir engel olmuş. Ama tabi ki İngiliz mahkemeleri de Türkiye’deki mahkemeler de doğrultu bulunduğumuz sözleşmelere göre hareket etmelidir. Bu bozukluğun çözüleceğini de esasen dostumuz Philip söyledi. Diğer doğrultutan, Ada’da devam eden müzakere sürecini sekteye uğratacak ismimlardan da mahkemelerin de her bireyin de kaçınması lazım.”

Kıbrıs’ta Taşınmaz Mal Komisyonunun mülkiyet problemini çözdüğünü anımsatan Çavuşoğlu, Türkiye aleyhindeki davalar da dahil olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden bütün davaların iç hukuk yolu ile evvel Komisyon’da değerlendirildiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, bütün mahkemelerin bu hususta titiz olması gerekliliğini vurgulayarak, “Burada bu sözleşmelerin hatırlatılmasıyla alakalı bir kusur olmuş. Ama en kısa sürede düzeltileceğine inanıyoruz. Bu hatırlatmanın da, mahkemeye araya girmek gibi algılanmaması lazım” diye konuştu.

En kısa vakitte İngiltere’ye bir resmi ziyaret gerçekleştireceğine işaret eden Çavuşoğlu, sözlerini Büyükelçiler Konferansı’na katıldığı amacıyla İngiliz mevkidaşına teşekkür ederek sonlandırdı.