Birleşmiş Milletler: Yüzlerce Sivil Erkek Kayboldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Suriye’nin kuzeyindeki Halep’te rejimin kuşattığı muhalif bölgelerden rejimin kontrol ettiği alanlara geçen yüzlerce erkek kayboldu.

YAŞLARI 30 İLE 50 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaybolan erkeklerin yaşlarının 30 ile 50 arasında değiştiğini söyledi.

Colville, “Yüzlerce erkeğin hükümet kontrolündeki bölgelere geçtikten sonra ortadan kaybolduğuna dair endişe verici iddialara ulaştık. Halepli aileler, yaklaşık bir hafta veya 10 gün önce yaşları 30 ila 50 arasında değişen sivil erkeklerin Halep’te muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelere kaçtıktan sonra kendileriyle temaslarını kaybettiklerini söylediler.” dedi.

Sözcü, rejimin sivil erkekleri kadın ve çocuklardan ayırdığına yönelik bilgiler aldıklarını ifade etti.

yaslari-30-ile-50-arasinda-yuzlerce-erkek-kayboldu_x_9043803_3741_z41

30 BİN SİVİLİN BATI KESİMİNE GEÇTİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Söz konusu kayıp haberleri, geçtiğimiz haftadan bu yana dile getiriliyor. Colville, keyfi gözaltına alma, işkence ve kayıplarla ilgilendiklerini aktardı.

BM, bombardıman altındaki bölgeden 30 bin kadar sivilin rejim kontrolündeki batı kesimine geçtiğini tahmin ediyor.

15 Kasım’da Rusya’nın desteğiyle yeni bir operasyon başlatan Şam rejimi, kısa sürede muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin neredeyse dörtte üçünü aldı. Muhalifler hafta içinde Halep’in Eski Kent bölgesini de kaybetti ve halihazırda rejimin kuşattığı alan içerisinde yaklaşık 100 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyor.

Rusya, dün akşamüstü yaptığı açıklamada Suriye ordu birliklerinin sivillerin bölgeden tahliyesi için operasyonu durdurduğunu duyurdu ancak bölgeden halen çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.