UNESCO’da “Palmira için barış” konseri

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Paris’teki merkezinde “Palmira için barış” adlı klasik müzik konseri düzenlendi.

Konserde Suriyeli genç piyanist Tambi Cimuk, Türk piyanistler Hüseyin Sermet ve Rüya Taner’in yanı sıra Seta Tanyel, David Lively, Nima Sarkechik, Cyprien Katsaris, Panagiotis Trochopoulos, Jerfi Ali de klasik batı müziğinden eserler çaldı.

Konser öncesi salonda UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın gönderdiği görüntülü mesaj dinletildi. Bokova, mesajında müziğin birlikte yaşamın bir sembol olduğunu belirterek “Bizi ayıramazlar. Müzik, bizi bir araya getiriyor. Sultanahmet’te gerçekleştirilen saldırı sonrası da bir arada kalmayı başardık. UNESCO, aşırılığa karşı en iyi cevabı, mücadeleyi eğitim, bilim ve kültür alanında yaparak verecektir” dedi.

Türkiye’nin UNESCO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, dünyada şiddet içerikli aşırı akımların dünyayı ve medeniyeti tehdit ettiğini belirterek, “Palmira,Suriye, Ninova, Irak, Bamiyan, Yemen ve başka yerlerde meydana gelen ve devam eden olaylar medeniyetin öne çıkan eserlerini hedef alıyor. Bu durum ortak mirasımız ve yaşam tarzımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İnsanlığa karşı düzenlenen bu eşi görülmemiş saldırı her ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır” diye konuştu.

“Müziğimle barış mesajı göndermek istiyorum”

Suriye’den gelerek Türkiye’ye yerleşen genç piyanist Tambi Cimuk, konser sonrası AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cimuk, yakın zamanda Suriye’de barışın gelmesini temenni ettiğini belirterek “Suriye’de savaş umarım bitecek. Savaş biterse çok güzel olacak çünkü savaşta kazanan olmaz. Ben, bir gazeteci değilim ama bir müzisyen olarak müziğimle barış mesajı göndermek istiyorum” şeklinde konuştu.

Konserin çok güzel geçtiğini belirten Cimuk, ileride daha kapsamlı uluslararası programlara katılmak istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Türk vatandaşlığına geçtiğini hatırlatan Cimuk, “Türk olarak uluslararası festivallere ve yarışmalara katılıyorum. Bundan gurur duyuyorum” dedi.

Cimuk, ileride Türkiye’nin adını yukarılara taşımak istediğini vurguladı.

Genç piyanist, geçen hafta Gürcistan’ın Tiflis kentinde düzenlenen Uluslararası Mozart Müzik Yarışması’nda genel enstrüman sıralamasında üçüncü, piyano dalında ikinci olmuştu.

Diğer Haberler

'3 Fırça 2016' minyatür sergisi açıldı

Akatlar Kültür Merkezi'nde açılan ''3 Fırça 2016''sergisi minyatür sanatçıları C...

"İlk Kürt açılımını Yavuz Sultan Selim yaptı"

Tarihçi, yazar Mustafa Armağan 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim dönemine d...

Yarım asırlık bir serüven

Yozgat'ta, atölyeye çevirdiği evinin bodrum katında yaklaşık 50 yıldır saz yapan...

Hollywood'dan sonra Baby Brown'ı da etkiledi

Kapalıçarşı'daki atölyesinde tasarladığı göz alıcı takı ve objelerle Hollywood y...

'Kalandar Soğuğu' filmi Fransa'dan ödül aldı

Yönetmenliğini Mustafa Kara'nın üstlendiği "Kalandar Soğuğu" adlı film Fransa'da...

Tanburi Cemil Bey'in Hazinesi Albümü Geliyor

Tanburi Cemil Bey'in vefatının 100. yılında, ud ve tanbur sanatçısı Mehmet Bitme...

Yaşayan son "kirkit" ustası

El dokuması halıcılığın yaygın olarak devam ettiği Manisa'nın Demircili ilçesind...

'Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi' açıldı

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi ünlü nümismat Mehmet Seracettin Tezçak...

Osmanlı mirası mezar taşları çıkarılıyor

Bosna Hersek'te, Osmanlı döneminden kalma, ortak tarihin sembolü mezar taşları, ...

Festivalin gözdesi Türkler

İspanya'da her yıl şubat ayının ilk haftası düzenlenen "Müslümanlar ve Hristiyan...

'Keup Caddesi Kuaförü' gösterimde

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ölümüne neden olan NSU terör örgütünün Köln'de "T...

Kaçma Birader Filmi Galası Yozgat'ta

Yönetmenliğini ve senaristliğini Murat Emre Kaman'ın yaptığı, Yozgatlı bir ailen...

81 il "sevgi, dostluk ve kardeşlik" temalı sergide buluştu

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK)...

"Sıradışı Martı" gala yapıyor

Hale Canat Cürgül tarafından kaleme alınan "Sıradışı Martı" adlı tiyatro oyunu,...

İtalyan yazar Umberto Eco öldü

İtalyanların dünyaca ünlü yazarı, bilim adamı, göstergebilim uzmanı, eleştirmen ...