TEOG’da bir soru iptal edildi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında merkezi ortak sınavlarda görme engelli öğrenciler için hazırlanan kitapçıktaki fen ve teknoloji dersine ait bir sorunun iptal edildiğini bildirdi. Soru, tüm görme engelli öğrenciler tarafından doğru cevaplandırılmış olarak kabul edilecek.

MEB Basın Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, merkezi ortak sınavlarda, görme engelli olmayan adaylara hazırlanan sorulardan uygun olanları, görme engelli adayların anlayacağı şekle dönüştürülüyor. Dönüştürülemeyen soruların yerine ise aynı kazanımlardan yeni soru üretilerek görme engelli adaylar için farklı kitapçık hazırlanıyor. Bu kapsamda, sekizinci sınıf öğrencilerinin 25-26 Kasım’da girdiği birinci dönem ortak sınavlarında, görme engelli adaylara yönelik hazırlanan sorulardan fen ve teknoloji dersi A kitapçığındaki 17’nci sorunun hatalı olduğuna yönelik Bakanlığın ilgili birimlerine itirazlar geldi.

Bilimsel hata bulunduğu gerekçesiyle yapılan itirazlar sonucunda, yazarları ve akademisyenlerce görme engelliler kitapçığındaki 17’nci soru yeniden incelendi.

Soruda öğrenciden, “cismin sıvıda yüzmesi için sıvı yoğunluğunun, cismin yoğunluğundan daha fazla olması gerektiği sonucunu bulması” istendi. Seçeneklerde sıvı yoğunluğu, A seçeneğindeki “4” değeri kabul edilmişti. Ancak öğrencinin daha üst düzey bir bilgi ile 6 değerine de ulaşabileceği düşünüldü. Adayların ulaşabileceği 6 değeri seçeneklerde bulunmadığı için öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla komisyon üyelerince sorunun iptaline karar verildi.

İlgili soru sadece görme engelli adaylar için hazırlandığından, yalnızca bu adaylar için iptal edildi ve sorunun tüm cevaplarının doğru kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Diğer Haberler

Drama ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din...

Bakan Avcı, öğretmenlerle Anıtkabir'i ziyaret etti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilden ge...

Kırgızistan Milli Üniversitesinde Türkçe Öğretim Merkezi açıldı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Cusup Balasagın Milli Üniversitesi’nde Türkç...

TEOG'da ilk gün oturumları sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistem...

ODTÜ Rektörü Acar'ın Soruşturma Dosyası YÖK'e Gönderildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ yerleşkesindeki mescit gerginliği üstüne Re...

AÖF kayıt yenileme başladı

2015-2016 AÖF kayıt yenileme işlemleri bugün yani 12 Ekim Pazartesi başladı. Öğr...

Akademisyenler için teşvik ödemeleri yarın başlayacak

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelik...

Okul müdür yardımcılarının görev süresi uzatılabilecek

Okullarda 4 yılı dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev s...

'İstanbul Şehir'de Ali Atıf Bir krizi

İstanbul Şehir Üniversitesi kurucularından Doç. Dr. Fahrettin Altun, Prof. Dr. B...

Yurt dışında okumak isteyenlere YÖK'ten uyarı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ön lisans ve özel yetenek sınavı gerektiren yurt ...

Uzmanlardan kötü karne uyarısı

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nü...

MEB'in 'EBA' eğitim programı tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "FATİH Projesi" kapsamında 2012 yılında yayın ha...

Özel öğretim kurslarına başvuru rakamları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), "okul dışı eğitim seçenekleri" vurgusu yapıla...

Türkiye'den 12 üniversite, "En İyi 100 Üniversite" arasında

QS University Rankings tarafından yapılan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile...

Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk toplantısını yaptı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kalite K...