MEB pansiyonlarında elektronik bütçe uygulamasına geçildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulamanın iş ve işlemleri büyük ölçüde hızlandırırken, şeffaf bir bütçeleme sistemini de ortaya koyduğu bildirildi.

e-Bütçe ile pansiyon gelir gider cetveli hazırlama ile ilgili bütün iş ve işlemler, elektronik ortama aktarılarak okulların ve Bakanlığın iş yükü hafifletildi.

Bu kapsamda, e-Bütçe, e-Pansiyonda kayıtlı bulunan öğrenci sayısı baz alınarak gerçekleştiriliyor. e-Bütçe’nin kullanımı ile temizlik, ulaştırma, jeneratör, revir-ecza, yangından korunma ve idari giderler, öğrenci başına belirlenen katsayı ve sabitlere göre belirlenmeye başladı. Bu kapsamda, ülke genelindeki tüm pansiyonlarda harcama kalemleri standarda bağlandı.

– Yeni sistem, bölgeler arası karşılaştırma yapma imkanı sağlıyor

Yakıt, elektrik ve su giderleri, gelir gider cetvelinden çıkarıldı. Pansiyonların elektronik ortamda fatura girişlerini yapıp ödeneklerini alabileceği bir sistem kullanılarak bağımsız aboneliği olan pansiyonların yakıt, elektrik ve su giderlerinin ne kadar tuttuğu tam olarak bilinebilir hale geldi.

Dolayısıyla öğrenci başına düşen yakıt, elektrik ve su tüketim miktarlarını hesaplama, bölgeler arası karşılaştırma yapma, tüketimi farklılık gösteren pansiyonları belirleme ve müdahale etme imkanı sağlandı.

e-Bütçe işlemleri ile şeffaf ve hızlı bir gelir gider cetveli hazırlama süreci başlatıldı. Öğrenci sayısına göre ödenek gönderildiğinden pansiyonlar arasındaki gelir dağılımı, tüm Türkiye’de adaletli bir şekilde yapılıyor.

Gelir gider cetvelinin elektronik ortamda hazırlanması ile pansiyonların yönetimini kolaylaştırma anlamında aşama kaydedildi. Raporlama ekranlarının kullanıma sunulmasıyla, pansiyonlar ile ilgili mali bilgilere ve tüketime yönelik istatistiki verilere erişme ve analiz yapma imkanı oluştu.

e-Bütçe uygulamasıyla uygulayıcıdan kaynaklanması muhtemel görünen hatalar da daha kolay şekilde ortadan kaldırılmış olacak.