Okul öncesi eğitimde yüzde 300 artış

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, “Son 12 yıldaki verilere baktığımız zaman tüm eğitim kademeleri içerisinde en çok okul öncesi eğitimde okullaşma oranı arttı. Okul öncesi eğitimde yüzde 300 oranında bir artış mevcut” dedi.

Erken çocukluk eğitimine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Kocabıyık, ülke genelinde 60-65 aylık 937 bin çocuk bulunduğunu, bunların 503 bininin okul öncesinde eğitim aldığını ifade etti.

Ülkede 66-68 ay arasında olup da velisinin isteğiyle ilkokula gitmeyen ve okul öncesine kayıt yaptıran 138 bin çocuk bulunduğunu bildiren Kocabıyık, 60-65 aylık olan ve veli isteğiyle ilkokula kayıt yaptıran da 74 bin çocuk olduğunu anlattı. Kocabıyık, “Bunları dahil edince bizim brüt okullaşma oranımız yani okul öncesindeki çocuk sayımızın çağ nüfusuna oranı yüzde 75’i buluyor” diye konuştu.

Kocabıyık, 2002’de yüzde 11 olan okullaşma oranının 2003’te yüzde 12,5’e yükseldiğini kaydederek “Son 12 yıldaki verilere baktığımız zaman tüm eğitim kademeleri içerisinde en çok okul öncesi eğitimde okullaşma oranı arttı. Okul öncesi eğitimde yüzde 300 oranında bir artış mevcut. 2014-2015’te okullaşma oranı yüzde 45,1. Bunu lise kademesi takip ediyor, burada artış yüzde 87. Geçen seneki önlemlerle 100 bin çocuğu eğitim öğretime kazandırdık. Bu da 5 yaşta tarihsel olarak en yüksek orandaki artış. Bir yılda 97 bin 640 daha fazla çocuğu okul öncesine kayıt ettik” ifadesini kullandı.

Okul öncesindeki çocukların yüzde 84’ünü oluşturan 976 bin 296 öğrencinin resmi kurumlarda eğitim gördüğünü aktaran Kocabıyık, okul öncesi eğitimde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı okullar da dahil edildiğinde özel sektörün payının yüzde 15’e ulaştığını söyledi.

-“Arsa bulumıyoruz”

Anaokulların sayısını artırmak için çalıştıklarını bildiren Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önceden ilkokulların içerisinde ana sınıfları yaygındı. Son 5-6 yıldır MEB olarak daha çok bağımsız anaokullarına yöneldik. Bağımsız anaokulları inşa ediyoruz ve bu okullara giden çocuk sayısı da daha fazla arttı. Veliler de aslında bağımsız anaokullarını tercih ediyor. İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığımız ile yeni tip projeler geliştirdik ve onlara göre yeni anaokulları inşa ediliyor. Çocukların daha rahat edebileceği, konforlu eğitim alabilecekleri yeni anaokulları inşa ediyoruz. Okullaşmada en büyük sıkıntımız arsa sorunu. Şehir içlerinde artık okul yapacak arsa bulamıyoruz çünkü şehir içleri dolmuş durumda okul yapmak için şehir dışına çıkıyorsunuz. Veliler de ‘uzak kalıyor’ diye göndermek istemiyor.”

Anaokullarında şube başına düşen öğrenci sayısının 18 olduğunu bildiren Kocabıyık, 4-5 yaş grubunda 2018 sonuna kadar okullaşmanın yüzde 70’e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Çocukların en az bir yıl ilkokul öncesi eğitim almasını istediklerini ifade eden Kocabıyık, çalışan annelerin çocuklarının ikili eğitimden dolayı mağdur olmamaları için çocuk kulüplerini yaygınlaştırdıklarını anlattı.

Kocabıyık, gezici sınıf ve gezici öğretmen uygulamalarının da yaygınlaştırılacağına işaret ederek buna ilişkin temmuz ayında yönetmeliğe madde eklendiğini anımsattı.

Benzer uygulamaların dünyada da bulunduğunu anımsatan Kocabıyık, okula gidemeyen çocukların, en azından haftada bir gün gezici öğretmenler vasıtasıyla okul öncesinde eğitim almasını istediklerini söyledi. Kocabıyık, gezici öğretmenlerin belirli bölgelerde veya mahallelerde görev yapacağını, buna ilişkin önce pilot uygulama geliştireceklerini kaydetti.

“İlkokulda el yazısının kaldırılmasını isteyen velilerin kampanya başlattığı”nın hatırlatılması ve “Bakanlığın bununla ilgili bir çalışmasının bulunup bulunmadığı”nın sorulması üzerine Kocabıyık, böyle bir çalışma olmadığını bildirdi.

Diğer Haberler

"Sistem çoktan seçmeli adam yetiştiriyor"

Yazar Osman Çeviksoy, Türkiye'nin eğitim sisteminin artık düşünen adam yetiştirm...

ODTÜ Rektörü Acar'ın Soruşturma Dosyası YÖK'e Gönderildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ yerleşkesindeki mescit gerginliği üstüne Re...

Milli Eğitim Bakanlığından Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB), HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ö...

Teşvikin ilk taksiti okullara gönderildi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), özel okullara eğitim öğretimde devlet desteği k...

Özel öğretim kurslarına başvuru rakamları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), "okul dışı eğitim seçenekleri" vurgusu yapıla...

Öğretmen atama başvuruları için bugün son gün

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının ka...

'Sistemle ilgili sürpriz değişiklikler yapılmayacak'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili sistem değişi...

Ders kitaplarını genç öğretmenler de inceleyecek

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) mevzuatta yaptığı değişiklikle, ders kitaplarını...

2015 KYK kredi ve burs başvuruları ne zaman?

Üniversiteye başlayan öğrenciler 2015-2016 eğitim yılı için KYK kredi ve burs ba...

AÖF kayıt yenileme tarihi ne zaman sona eriyor?

AÖF kayıt yenileme işlemini henüz yaptırmamış olan Açıköğretim Fakültesi öğrenci...

Sosyal medyada "bilinçli kontrol" önerisi

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, s...

İlk Kez Burs Kredi Alacak Ödemeleri Bu Gece Başlıyor

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu yaptığı açıklamada, "Bu yıl ilk kez burs...

Yabancı akademisyenlerden YÖK'e rekor başvuru

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK'ün ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıkla...

MEB pansiyonlarında elektronik bütçe uygulamasına geçildi

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulamanın iş ve işlemler...

Bakan Avcı öğrencilerle bir araya geldi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'de Türk coğrafyasındaki yaklaşık 30 mim...