Anne ve babalara TEOG tavsiyesi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan sınavlarda başarı için, çocuklara olabildiğince “normal” davranılmasının ön şart olduğunu söyledi.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEOG sınavları öncesi öğrencilerin gergin, stresli ve başarısızlık korkusu yaşadığını, bu nedenle ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Çocukların bu dönemde zor bir dönemden geçtiklerine işaret eden Ersanlı, sınavlar öncesinde motivasyonlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

TEOG’a girecek çocukların gergin bir dönemden geçtiğini vurgulayan Ersanlı, öğrencilerin bu dönemde ergenliği de yoğun biçimde yaşadıklarını, bu durumun getirdiği birtakım sıkıntılarla mücadele ettiklerini anlattı.

Çocukların metabolizmalarında bu dönemde oldukça hızlı değişimler gerçekleştiğini dile getiren Ersanlı, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu süreçte çocuğunuzu özellikle takip edip ilgilenmek gerekiyor. Ebeveynlerin beklentileri ile çocuğun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa daha az kaygı yaşarlar. Bu zor dönemde çocuklara anlayışlı davranmak ve onları desteklemek önem taşıyor. Sınav öncesinde çocuklar kızmadıkları şeylere bu dönemde sert tepki gösterebilir. Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın. Ayrıca çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. Her birey ayrı bir kişiliktir. Çocuğunuzu ancak gereken durumlarda kendisiyle kıyaslayabilirsiniz. Dolayısıyla TEOG, bir ölüm kalım meselesi gibi sunulmamalı. Sınav yokmuş gibi gündelik hayatın sürdürülmesi önemlidir.”

Ersanlı, sınavların çocuklar üzerinde büyük bir stres unsuru olduğunun altını çizerek, TEOG’un ilk aşamasındaki stres ve gerginliğin diğer aşamalarında yaşanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

– “Hassas süreç dengeli götürülmesi gerekir”

Ebeveynlerin bu hassas süreci dengeli götürmesi gerektiğini anlatan Ersanlı, şunları kaydetti:

“Çocuklara gereğinden fazla hoşgörülü ve yumuşak davranmaktan da kaçınılmalıdır. Bu davranış biçimi onların, ‘Gerçekten çok kötü bir durumla karşı karşıyayım ki bana bu derece hoşgörülü davranıyorlar’ diye düşünmesine neden oluyor. Olabildiğince normal, her zamanki davranışlarımızı sürdürmeliyiz. Çünkü çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, mümkün olduğunca normal bir iş yaptıklarına inanmalarıdır. Sınavı gözünüzde büyütmeyin ki onların da büyütmesine engel olabilesiniz. Aynı biçimde sınavı hiç önemsemiyormuş gibi de davranmayın. Onun her zaman yanında olduğunuzu, onunla ilgilendiğinizi hissettirmelisiniz.”

Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Ersanlı, sınav hakkında olumsuz düşünce ve sohbetlerden uzak durulması, moral bozacak ortamlara ve kişilere yaklaşılmamasının önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Sosyal medyada "bilinçli kontrol" önerisi

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, s...

Türkiye "misafir öğretim görevlisi" arıyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), dünyanın her yerinden d...

MEB önceliği okul öncesi eğitime verecek

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şe...

'Okul Sütü Pogramı 17 Haziran'a kadar devam edecek'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Okul Sütü Pogramı"nın bu yıl 17 H...

Akademisyenler için teşvik ödemeleri yarın başlayacak

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelik...

29 Ekim tatili kaç gün? 2 Kasımda okullar tatil mi?

29 Ekim tatili kaç gün? Okullar kaç gün tatil? Kamu çalışanları kaç gün tatil ed...

YÖK'ten "diploma sahteciliğini" engelleyecek sistem

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül'ün de katıldığı YÖK B...

'Sistemle ilgili sürpriz değişiklikler yapılmayacak'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili sistem değişi...

Avukatlık stajı ve mesleğe girişte sınav önerisi

Eski Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, avukatlık stajı ve mesleğe girişte sınav ...

Muhammet öğretmen köy okulunun çehresini değiştirdi

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Kapaklıpınar Köyü İlkokulu'nda öğretmenlik yapan Muhamm...

'Beyin göçünü önlemek için Arapça üniversite şart'

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, yetenekli ...

MEB'den "boykot" uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim çağında bulunan öğrencilerin eğitim hakkını...

Mesleki ve teknik ortaöğretim için ek puan hazırlığı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan ...

'KYK sadece barınma imkanı sunan kurum olmaktan çıktı'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) öğr...

EBA, 24 saat boyunca öğrencilerin hizmetinde

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA'nın sorularını yanıtladı. Bu yıl "e-kurs" modü...