‘Suriye’de tüm kesimlere insani yardım ulaştırmaya çalışıyoruz’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, BM Nüfus Fonunun açıkladığı “Dünya Nüfusunun Durumu 2015 Raporu” ardından Türkiye’ye dair neticeleri değerlendirdi.

Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 25’lik bölümünün üreme çağındaki kadın ve genç kızlardan oluştuğunun belirleme edildiğini ifade eden Kulessa, bunların 54 bininin hamile bulunduğunu, kadınların yüzde 52’sinin kendilerinin ya da aile üyelerinin psiko-sosyal desteğe gereksinimleri varbulunduğunun kayıt altına alındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun, kamplar ve sığınmacı nüfusunun yoğun bulunduğu illerde cinsel sıhhat ve üreme sağlığı gereksinimlerine cevap vermeye çalışıldığını ifade eden Kulessa, şunları söyledi:

“Bu kapsamda aşağı yukarı 145 binden çok hijyen ve kadın paketi, kuzey Suriye ve Türkiye’deki Suriyelilere dağıtıldı. Çalışmalarımız, sıhhat bölümünde ve cinsiyete dayalı şiddete dair Arapça dahil bir milyondan çok broşürün hazırlanması ve dağıtılmasını, Suriyeli kadınların cinsel sıhhat ve üreme sağlığı konularında hizmet ve psiko-sosyal destek alabilecekleri güvenilir alanların kurulmasını ve dil kursları ile gibi güçlendirme çalışmalarını içeriyor.

“Türkmenlerle gönül bağım var”

Bayırbucak Türkmenlerinin varbulunduğu bölümde ne gibi önlemler alındığının sorulması üstüne Kulessa, şu değerlendirmede bulundu:

Şahsım şeklinde benim Türkmenlerle bir gönül bağım var, oldukça evvel Türkmenistan Ofisinin temsilcisiydim. BM Nüfus Fonu şeklinde esas varlık sebebimiz, bütün dünyada üreme sağlığı haklarına ve hizmetlerine kadın, genç her bireyin erişmesini sağlamaktır. Yapılanmamızın esasında bu yatıyor. BM Nüfus Fonu şeklinde din, dil, ırk gözetmeksizin her bireyin bu hizmetlere erişmesi amacıyla varlığımızı meydana koyuyor ve çalışıyoruz. Fakat belirtmek lazım olur ki, hizmet sunumunda esas güçlüklerden biri, çatışma bölgesindeki şahıslara emniyet nedeniyle direk erişilememesidir. Zaman vakit bunun sorunu yaşanıyor. Bu amaçla Şam’da belirleme edilen Suriye ofisimizin ulaşamadığı bölgelere hizmeti sınır ötesi yardımlar kapsamında Türkiye’den yürütüyoruz. BM Nüfus Fonu şeklinde, dünyanın neresinde olursa olsun kadın ve çocukların hayatlarının tehlikeye girdiği, üreme sağlığı hizmetlerine erişimin aksadığı her halde yardım etmeye hazırız. Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgeler de dahil Suriye ortamında ulaşabildiğimiz bütün kesimlere insani yardım ulaştırmak amacıyla elimizden geleni yapmaktayız.”