Çocuklardaki deri lekeleri hastalık habercisi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sihhati ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, çocuklarda doğumdan sonra deride açık ya da koyu renkli lekeler görülmesinin, bunların sayıca artmasının, nörolojik ya da bir diğer rahatsızlığın sendromu olabileceğine işaret etti.

Prof. Dr. Anlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedende iki mühim yapı tespit edilen deri ve beynin birtakım ortak genler taşıdıklarını belirtti.

Söz hususu ortak genlerde bir arıza olduğunda deride ve beyinde belirtiler meydana çıktığını izah eden Anlar, şu şekilde devam etti:

“Deri ve beyin, hayatın başlangıcında, cenin şimdilik bir hücre yumağı durumundayken aynı hücre grubundan köken alıp gelişirler. Bu amaçla de birtakım ortak genler taşırlar. Hem deride hem de beyinde görevli tespit edilen bu genlerde arıza olduğunda da deride ve beyinde belirtiler meydana çıkar. Bu hastalıklarda gendeki arıza aileden gelebilir ya da ailede hiç bulunmayıp yalnızca bir tek bireyde meydana çıkmış olabilir fakat bu halde da bir ileri nesle, yani bu şahısnin çocuklarına geçebilir.”

Deri ve beyinde ortak genlerdeki problemun epilepsi gibi nörolojik hastalıklar, görme problemleri, kemik hastalıkları, böbrek kistleri, akciğerde ve beyinde istenmeyen hücre topluluklarına yol açabildiğine işaret eden Prof. Dr. Anlar, “Bu hastalıklarda kimi vakit şahıs, hastalığının farkına bile varamayacak derecede hafif etkilenmiş olur. Diğer birtakım hastalarda ise çocukken okul başarısızlığı, görme problemleri, ilgi eksikliği, kemik eğrilikleri görülebilir. İleride, hayatın rastgele bir döneminde epilepsi, böbrek kistleri, akciğerde ve beyinde istenmeyen hücre toplulukları sebebiyle ciddi boyutlara ulaşabilen sıhhat problemleri meydana çıkabilir. Fakat bu derece etkilenmiş hastaların adedi çok değildir” diye konuştu.

– “Her deri lekesi bir hastalığa işaret etmez”

Bu hastalıklarda epilepsi, zihinsel gerilik, tümörler gibi ciddi ve hayat niteliğini çok etkileyen problemler olabileceği amacıyla erken tanı ve yakın izlemin mühim olduğunu altını çizen Anlar, şunları kaydetti:

“Her deri lekesi bir hastalığa işaret etmez. Hatta çoklıkla deri lekelerinin sıhhat amacıyla bir önemi yoktur. Fakat çocuklarda doğumdan sonra açık ya da koyu renkli lekeler görülmesi, bunların sayıca artması, ailede benzer lekelerin bulunması durumunda doktora danışılmalıdır. Bu hastalıklardan biri tespit edilmiş tespit edilen bir şahıs hiçbir problem hayatadan günlük yaşantısını, normal okul ve meslek aktivitelerini sürdürebilir. Çocuklukta güzel bir okul evveli eğitimi, gerekiyorsa hususi eğitim, görme-işitme ve genel sıhhat tarafınden denetim, yetişkin döneminde de bu hastalık hususu ile ilgili tecrübeli doktorlar tarafınden 6-12 ayda bir denetim muayenelerinin yapılması gerekir.”

Genetik tarafı tespit edilen bu hastalıkların bilhassa dirençli epilepsi ya da tümöre yol açabilen çeşitleri hususu ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi, gerektiğinde kalıtsal danışmanlığın sağlanması gerekliliğini ifade eden Anlar, bu hastalıklar hususu ile ilgili tecrübeli eksperler yetiştirmenin, ilaveten aile doktorlarının bu konularda verilerinin vakit vakit yenilenmesinin önemini vurguladı.