Hantavirüs Şüphesi Olan Gemideki 3 Türk Geldi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya genelinde endişeye yol açan hantavirüs vakalarının görüldüğü Hollanda bandıralı MV Hondius isimli yolcu gemisiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, gemide bulunan 3 Türk vatandaşının sağlık durumlarının yakından takip edildiğini ve herhangi bir belirti göstermemelerine rağmen tedbir amacıyla Türkiye’ye getirileceğini açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede, vatandaşların ülkeye giriş yaptıktan hemen sonra karantinaya alınacağı ve tüm sağlık süreçlerinin titizlikle yürütüleceği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı Süreci Yakından Takip Ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uluslararası sağlık otoriteleriyle koordineli şekilde çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Gemide bulunan Türk vatandaşlarının şu ana kadar herhangi bir semptom göstermediği aktarılırken, olası risklere karşı önleyici adımların devreye alındığı kaydedildi.

Yetkililer, vatandaşların Türkiye’ye ulaştıkları andan itibaren karantina sürecinin başlayacağını ve detaylı sağlık kontrollerinden geçirileceklerini duyurdu.

İspanya Tahliye Operasyonu İçin Hazırlıklarını Tamamladı

Hantavirüs vakalarının tespit edildiği MV Hondius gemisinin Kanarya Adaları’ndaki Tenerife limanına yanaşmasına izin veren İspanya hükümeti, kapsamlı tahliye planını devreye soktu.

Gemide bulunan yaklaşık 150 yolcu ve mürettebatın güvenli şekilde tahliye edilmesi için liman çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tahliye sürecinin askeri birliklerin kontrolünde yürütüleceği açıklandı.

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, Sağlık Bakanı Monica Garcia ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un da operasyonu yakından takip etmek üzere Tenerife’ye gittiği bildirildi.

Tahliye Süreci Kontrollü Şekilde Gerçekleştirilecek

İspanyol yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre gemi limanın giriş bölümünde özel bir alana demirleyecek. Yolcular ise ülkelere göre organize edilen teknelerle limana taşınacak ve ardından otobüslerle havaalanına sevk edilecek.

Tahliye öncesinde tüm yolcu ve mürettebatın sağlık kontrolünden geçirileceği belirtilirken, operasyon sırasında görev alacak personelin özel koruyucu ekipman kullanacağı ifade edildi.

Her transfer işleminin yaklaşık 10 dakika sürmesinin planlandığı ve yolcuların uçuşları hazır olmadan gemiden indirilmeyeceği açıklandı.

Liman Bölgesinde Geniş Karantina Önlemleri Alındı

İspanya hükümeti, virüsün sivil halka bulaşma riskini en aza indirmek amacıyla liman çevresinde geniş çaplı karantina uygulaması başlattı. Geminin çevresindeki belirli deniz alanına giriş yasaklanırken, tahliye süresince sivil halkla temas tamamen engellenecek.

Yetkililer, operasyon sırasında yalnızca sağlık ekipleri, askeri personel ve özel görevlilerin gemi yolcularıyla iletişim kurabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Endişeleri Azaltmaya Çalışıyor

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, mevcut durumun dikkatle takip edildiğini ve gerekli tüm önlemlerin alındığını açıkladı. Yetkililer, hantavirüsün ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu ancak Covid-19 benzeri hızlı bir yayılım göstermediğini ifade etti.

Gemide şimdiye kadar üç kişinin hayatını kaybettiği ve bazı yolcularda virüs tespit edildiği belirtilirken, kalan yolcuların sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edildiği aktarıldı.

Uluslararası Sağlık Alarmı Devam Ediyor

23 farklı ülkeden yolcu ve mürettebatın bulunduğu gemide yaşanan gelişmeler dünya genelinde yakından takip ediliyor. Uzmanlar, özellikle kemirgen kaynaklı virüslerin kontrol altına alınabilmesi için uluslararası iş birliğinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Önümüzdeki günlerde farklı ülkelere gönderilecek yolcuların da karantina ve sağlık kontrol süreçlerinden geçirilmesi bekleniyor.

Diğer Haberler

Öykü Karayel'den Rolü Hakkında Samimi İtiraflar

Netflix'in yeni yerli yapımı Bir Başkadır dizisinde Meryem karakterini oynayan Ö...

İngiliz Otomotiv Sektöründe Her 6 Kişiden Biri İşini Kaybedebilir

İngiliz Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu'ndan (SMMT) yapılan açıklamada, İngil...

İlk En Uzun Orucu Sinoplular Tutacak

Diyanet İşleri Başkanlığının illere göre hazırladığı imsakiyelere göre, 6 Hazira...

Türkiye'de ilk Defa Akıllı Ulaşım Altyapısını Tamamladık

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesinin gör...

Murat Cemcir ve Seda Bakan, Ahmet Kural'ın Düğününe Katılmadı

Murat Cemcir ve Seda Bakan, Kardeş Payı dizisinde birlikte rol aldıkları ve sonr...

Down Sendromlu Gencin Midesinden Çıkanlar Şok Etti

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde oturan down sendromlu 23 yaşındaki Ali Güven'in ...

15 Milyon Dolar Sahiplerine İade Edildi

İstanbul'daki havalimanlarında son 2 ayda bavullarda ele geçirilen yüklü miktard...

İsrail, Suriye'yi Vurdu: 36 Kişi Öldü

İsrail savaş uçakları, Suriye'nin merkezinde bulunan Palmyra antik kenti yakınla...

Yapıların Zemin Araştırma Tebliğleri Yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapo...

Köfteci Yusuf'un Sahibi, Köftenin İnceliklerini Böyle Anlatmıştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri sonucu numunelerinde domuz etine rastla...

Mourinho ile İpler Tamamen Koptu

Fenerbahçe’de Kritik Dönem: Mourinho’nun Görevine Son Verilebilir, Terzic Öne Çı...

Gözüme Güneş Geldi için Maskeyle Kapattım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın isyan ettiği toplu taşıma aracında maske ile gö...

Hükümetten Ağustos Ayında Ucuz Konut Projesi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN TÜRK canlı yayını...

Erdoğan "Vuracağız" Dedikten Sonra Kaçış Başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik askeri harekat sinyali bölgede buluna...

TOKİ'den Peşin Ödemeye Yüzde 20 İndirim

TOKİ, kalan taksit sayısı 12'den fazla olan ve borcunun tamamını ya da yüzde 25'...