Çin ile ABD arasında tırmanan ekonomik ve siyasi gerilim, Çin hükümetini vatandaşları için art arda uyarılar yapmaya yöneltti. Pekin yönetimi, hem turistleri hem de öğrencileri Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik seyahatlerinde dikkatli olmaları konusunda resmî açıklamalarla uyardı.
Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, iki ülke arasındaki bozulan ticari ilişkiler ve ABD’deki mevcut güvenlik durumu nedeniyle, Çinli vatandaşların ABD’ye yapacakları seyahatlerde risk değerlendirmesi yapmaları gerektiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “Çin ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin bozulması ve ülkedeki güvenlik durumu nedeniyle Çinli turistler ABD’ye seyahatte dikkatli olmalıdır” denildi.
Çin Eğitim Bakanlığı da benzer bir açıklamayla, ABD’de eğitim almayı planlayan öğrencileri hedef aldı. Özellikle Ohio eyaletinde onaylanan yeni yasa tasarısına dikkat çeken bakanlık, Çinli öğrencilere karşı olumsuz ayrımcılık içeren maddeler bulunduğunu vurguladı. Açıklamada, “Yurt dışında eğitim alacak öğrencilerimizin ABD’deki bu eyaleti tercih ederken güvenlik risklerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor” ifadelerine yer verildi.
Ohio Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa, Çin’in faaliyetlerini sınırlamak amacıyla eyalet bütçesinden fon alan üniversitelerin yabancı etkileri kısıtlamaya yönelik önlemler almasını şart koşuyor.
Tüm bu gelişmelerin arka planında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı gümrük tarifeleri bulunuyor. Trump yönetimi, Çin’e karşı %34 oranında ek gümrük vergisi getirme kararı almış, buna karşılık Çin de aynı oranda misilleme yaparak ABD ürünlerine %34 ek tarife uygulamıştı. Gerilim tırmandıkça Trump, yeni bir adım daha atarak tarifeyi %50’ye çıkarabileceğini belirtmişti.
Karşılıklı hamlelerin ardından ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı toplam gümrük vergisi %104’e çıkarken, Çin de ABD menşeli ürünlere uyguladığı tarifeyi %84’e yükseltti. Trump’ın son açıklamalarıyla birlikte ABD’nin tarifesi %125’e kadar yükselmiş durumda.
Ekonomik gerilimlerin siyasi ve sosyal boyutlara sıçraması, sadece hükümetler arası ilişkileri değil, sıradan vatandaşların yaşamlarını da etkiliyor. Uzmanlar, bu tür karşılıklı uyarıların, ülkeler arası güven krizinin derinleştiğinin bir göstergesi olduğunu vurgularken, hem turistik hem de akademik hareketliliğin bu durumdan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekiyor.
![]() |
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
![]() |
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
![]() | Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |