Dolar ve Euronun Artışı Devam Ediyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul Kapalıçarşı’da 3,9440 liradan alınan dolar, 3,9460 liradan satılıyor. 4,8660 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 4,8680 lira olarak belirlendi. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 3,9450 lira, avronun satış fiyatı ise 4,8610 lira olmuştu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Kısa bir tanımla adına dolar dediğimiz Amerikan parası, ABD merkez bankası (FED) tarafından basılan bir ödeme aracı. Dünyada ne kadar dolar olacağına FED karar verir. Nasıl bizim merkez bankamızın belirli hedefleri ve misyonları varsa (fiyat istikrarı en önceliklisi) FED’in de kendi öncelikleri ve tutturmak istedikleri hedefler var. Buna bağlı olarak FED’in toplantısı çok önemli.

FED KARARI BEKLENİYOR

Piyasaları bozan beşinci neden ise yarın yapılacak olan ve 0.25 puanlık faiz artırımı yapılması beklenen FED toplantısı oldu. Toplantı öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı devam ediyor. Analistler FED’in yarın faizleri 0.25 puan artırarak yüzde 1.5 ile yüzde 1.75 aralığına yükselteceğini tahmin ediyor. Faiz projeksiyonları hakkındaki tahminler bu kadar kesin değil. Uzmanlar FED’in bu yılın tamamında dört faiz artırımı öngörebileceğini ifade ediyorlar. Tahvil piyasasında ise cuma günü yüzde 12.78 seviyesinden kapanan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi valörde yüzde 12.89 seviyesinden işlem gördü.