Bağışıklık sistemini güçlendirmenin basit yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hastalıkların kendini gösterdiği bu zamanlarda eksperlarda insanların bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve bilhassa sıhhatli beslenmeye ilgi etmeleri teklifinde bulunuyor. Zayıf bir bağışıklık sistemi ise hastalıklara basit bir biçimde yakalanmaya sebep oluyor. Mevsime bağlı şeklinde besleme bağımlılıklarının değişmesi, mevsim meyve ve sebzelerinin adedinin azalması ve sıvı kullanımının azalması bağışıklık düzenin de zayıflamasına sebep tespit edilen en mühim sebepler arasında yer alıyor.

Bağışıklık düzenini güçlendirmenin 4 ana yolu

Peki, sonbahar ve kış aylarında bağışıklık düzenini sağlamlaştırmak amacıyla neler yapılmalı? Ne gibi önlemler alınmalı? Sonbaharda en uygun kiloyu korumak, bağışıklık düzeninizi sağlamlaştırmak ve kışı oldukça mutlu karşılamak amacıyla önerilerde tespit edilen Beslenme ve Diyet Eksperi Gizem Akgül, konuyla alakalı şunları söyledi:

Güne kahvaltı ile başlayın

“Yeterli ve dengeli beslenmeye ilgi edin. Her yeni güne derli toplu şeklinde uygulanan bir kahvaltı ile başlamak mühim. Genellikle kahvaltıda kaliteli proteinlerin yer aldığı yumurta, peynir gibi gıdalar tabağınızda bulunmalı. Hem de haftada 4-5 kere ortalama 30 ila 45 dakika egzersiz gerçeklştirmeyi ihmal etmeyin ve spor hayat tarzınız olsun.”

Yeterli oranda su tüketin

“Havaların soğuması ile azalan sıvı kullanımınizi arttırmayı ihmal etmeyin. Unutmayın; çay, kahve gibi içecekler suyun konumunu tutmazlar ve hem de vücudunuzun gereksinim duyduğu su ihtiyacının yükselmesine bile sebep olurlar. Bu sebeple, su içmek amacıyla susamayı beklemeyin. Her gün 10-12 bardak su içmeye özen gösterin ve bunu 4 mevsim bağımlılık durumuna getirin.”

Meyve ve sebze yemeye özen gösterin

“Mevsimine göre piyasaya çıkan taze sebze-meyveyi yeterli oranda ve çeşitlendirerek tüketin. İçinde bulunduğumuz sonbahar ile birlikte natural şeklinde sebze ve meyve tipleri azalmış olsa da bu dönemde çıkan mamüller bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Patlıcan, havuç, ıspanak, taze fasulye, kırmızıbiber, karnabahar, kereviz, portakal, nar, greyfurt, ayva, armut, elma, kivi gibi sebze ve meyveleri sofralarınızdan eksik etmeyin.

Haftada 3 kez balık tüketin

“Bağışıklık düzeniniz amacıyla yeterli Omega-3 alımına özen gösterin. Omega-3 kullanımı bağışıklık düzeninizi güçlendirirken aynı vakitte sizi sonbahar depresyonuna karşı da korur. Haftada 2-3 kez balık yemek ve her gün rastgele bir ara öğününüzde 2 tam ceviz tüketmek sağlığınıza ve mutluluğunuza katkı sağlayacaktır. Eğer yeterli düzeyde Omega-3 alımınız yoksa eksper bir doktorun önerisi ile Omega-3 takviyesi alabilirsiniz.