Hiç karşılaşmadığı kuzeni sayesinde hayata tutundu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Karaciğer yetmezliği sebebiyle 4 senedir doku nakli olmayı bekleyen ve hastalığın son safhasında bundan sonra komaya giren 24 yaşındaki Tansu Çakır, oldukça evvel hiç tanımadığı Muğla’da yaşam sürdüren amca kızının yaptığı doku bağışıyla yaşama döndü.

Aroldukçan’da yaşam sürdüren 2 çocuk annesi Çakır’a, “sarılık” şikayetiyle başvurduğu Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. AÜ Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde karaciğer doku nakli amacıyla sıraya yazılan Çakır, 4 senedir organ bağışı beklediği sırada fenalaşarak komaya girdi.

Bu dönemde, Çakır’ın hastalığından haberdar tespit edilen oldukça evvel hiç tanışmadıkları Muğla’da yaşam sürdüren amcasının kızı 34 yaşındaki Birgül Çakır Erzurum’a gelerek, doku bağışında bulundu.

– “Beni hiç tanımadığı durumda yaşama bağladı”

Tansu Çakır, nakil ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölmek üzereyken hiç görmediği amcasının kızı Birgül’ün kendine yaşam verdiğini belirtti.

Birgül ile ilk defa, nakil ardından tanıştığını ve onu fazla sevdiğini bildiren Çakır, “Beni hiç tanımadığı durumda yaşama bağladı. Organını verdikten sonra üstelik bana bakıcılık yapıyor. Ben bundan sonra yaşamdan hiçbir şey beklemiyordum, umudumu kesmiştim. Bir anda oldu ve hiç tanımadığım amcamın kızı gelip beni yaşama bağladı” diye konuştu.

– “Kuzenimle organ bağışında tanıştık”

Kuzenine organ bağışında tespit edilen Birgül Çakır da 32 sene evvel ailesinin Aroldukçan’dan Muğla’ya yerleştiğini ve hiç Aroldukçan’a gitmedikleri amacıyla akrabalarını tanımadığını söyledi.

Babasının, kardeşi ve yengesiyle telefonla görüştüğünü ve bu konuşma esnasında oldukça evvel adını bile bilmediği amcasının kızının hastalığını öğrendiğini, 5 aylık bebeği ile 5 yaşında kızı olduğunu duyunca da fazla üzüldüğünü ifade eden Çakır, şunları söyledi:

“Karaciğerinde kist varmış. Tansu’nun ağabeyi, aynı rahatsızlıktan 6 sene evvel vefat etmiş. Yengemle ve amcamla konuştum. ‘Benim yapabileceğim ne varsa yapmaya hazırım’ dedim. O da ‘kan grubunun uyması gerekiyor’ dedi. Muğla’dan nakil amacıyla anında Erzurum’a geldim. Gürkan Öztürk Hoca, organ naklinin bir an evvel yapılması gerekliliğini ve hastanın son olanağı olduğunu söyledi. Hatta hoca bize ‘senelardır neredeydiniz niye hiç kontrole getirmediniz’ diye kızdı. Yani, Tansu ölüme terk edilmişti. ”

– “Herkes duyarlı olmalı, korkacak bir şey yok”

Amcasının kızının sağlığına kavuşmasına yardım ettiği amacıyla fazla mutlu olduğunu bildiren Çakır, her bireyin organ bağışına duyarlı olmasını istedi.

Çakır, canlı bağışçı olmakta da korkacak bir şey olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Herkes duyarlı olsun, korkacak hiçbir şey yok. Empati kursunlar. Kendilerini güç durumda tespit edilen hastaların yerine koysunlar. Herkes elinden geleni yapmalı. Herkes etrafındaki birine yardım ederse kimse sorun yaşamaz. Amcamın kızı tespit edilen Tansu’yu oldukça evvel hiç görmemiştim, adını dahi bilmiyordum. Gerçi yasalar izin verse bu durumda bir arkadaşım, komşum dahi olsaydı, hiç tereddütsüz tekrar aynı şeyi yapardım. Ameliyattan sonra biraz sancı çekiyorsun, diğer bir şey yok. Şu an hiçbir şey olmamış gibi fazla iyiyim ve sağlıklıyım.”

– “Son aşamadaydı”

AÜ Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk de Tansu Çakır’ın aşağı yukarı 4 senedir karaciğer beklediğini ve gittikçe gelişen hastalığında nakil evveli bundan sonra son adıma girildiğini belirtti.

Çakır’ın, bu dönemde hiç tanımadığı kuzeni yardımıyla sağlığına kavuştuğunu ifade eden Öztürk, “Yaklaşık 4 senelik organ bekleme, hiç tanımadığı kuzeninin yürekliliği ile çözüldü. Hastaya kuzeninden alınan karaciğerle canlı vericili karaciğer nakli yapıldı ve şu anda sağlıklı” dedi.