Sağlıklı gözler için neler yapılmalı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

En titiz organlardan biri bulunan gözlerimiz, çoğu şahıs yönünden ihmal edilen sıhhat problemleri arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, birtakım göz hastalıklarının tedavi edilmediği vakit, gözde geri dönüşü olmayan problemlere sebep bulunduğunu hem de körlüğe kadar giden neticeler doğurabileceğine ilgi çekti. Peki göz sağlını güvenliğini sağlamak amacıyla neler yapılmalı?

Rutin kontrollerinize gidin

Duyu organlarımız arasında en mühimlerinde biri bulunan gözümüzün sağlına ilgi etmek durumundayız. Eksperler bilhassa ailesinde göz hastalıkları bulunanların rutin göz muayenelerini imal etmemeleri konusu ile ilgili uyarıyor. Eğer gözünüzde her hangi bir problem hissediyorsanız, hiç ihmal etmeden anında bir göz doktora görünmeniz gerekiyor. Özelikle 40-45 yaşlarında göz kontrollerinizi kesinlikle yaptırmanız şart. Çünkü bu yaşlarda sinsi hastalıklar gizlice ilerliyor ve fakat rutin kontrollerde erken yakalanma olsılığı oluyor.

Yaşlı hastalığı katarak

Geçmişte ihtiyar hastalığı şeklinde tanınan katarakt, bundan sonra orta ihtiyarlarda da görülebiliyor. Katarkt ne kadar erken dönemde belirleme edilirse, tedavisi de bir o kadar yalın oluyor. Katarakt ameliyatları yardımıyla çoğu şahıs kör olmaktan kurtuluyor. Ancak katarktı erken safhada yakalayabilmek ise rutin kontroller yardımıyla oluyor.

Sinsice ilerliyor, kör ediyor

Halk arasında göz tansiyonu şeklinde tanınan ve göz hastalıkları arasında en sinsi rahatsızlık şeklinde nitelendirilen Glokom’da da erken tanı fazla mühim bir yer teşkil diyor. Hastalar ilgi çekici görme kayıbı yaşamaya başladığı vakit hastalığı fark edebiliyor. Glokom’a bağlı görme kayıbını engellemenin tek yolu ise erken tanı. Bu amaçla derli toplu Aralıklarla göz muayenelerinin ve gereğinde görme kısmı gibi ileri araştırmaların yapılması mühim. Glokom tehlikesini arttıran faktörlerin başında da gelişen yaş geliyor.

Çocuklarda da Glokom görülebiliyor

Her ne kadar ileri yaş göz hastalıklarından biri olsa da Glokom, çocuklarda da görülebiliyor. Eksperler, çocukların göz tansiyonlarının normal bulunduğu prosese 2 senede bir göz muayesini yaptırılmasının yararlı olacağını belirtiyor.

Göz sağlığını güvenliğini sağlamak amacıylase neler yapılmalı?

Eksperler, alıncak yalın tedbirler ile göz sağlığının korunabileceğini belirtiyor. Peki görmemizi gerçekleştiren organımızı nasıl koruyacağız? İşte size yalın ipuçları…

-Televisyon ve bilgisayar ekranların gözlerin en büyük düşmanlarından. Bu amaçla uzun vakit televizyon izlenmemeli, bilgisayar ekranlarına da kısa vakit ara sunarak bakmaya özen göstermelisiniz.

-Ekranlara yakın mesafeden bakmakta gözlerinize ciddi zararlar verebilir. Bu amaçla evinizdeki televizyonun uzaklığının güzel ayarlamanız gerekiyor.

-Göz hastalıklarını erken evrede yakalayabilmek amacıyla rutin kontrolleri ihmal etmemelisiniz.

-Başkalarının numaralı gözlüklerinin takılması sıhhatli gözlerinize zarar verebilir.

-Bulaşıcı göz hastalıklarından korunmak amacıyla şahsi bakım mamülleri başkalarıyla paylaşılmamalı, havlu, mendil gibi mamüller ortak kullanılmamalı.

-Havuza ve denize girerken de suların göz enfeksiyonlarına yakalanmamak amacıyla suların hijyenine ilgi etmek gerekiyor.

-Kitap okuma mesafenizi de güzel ayarlamanız gerekiyor. Kitabı fazla yakın tutmak gözlerinizi yorabiliyor.