Domuz gribi hastalarına yapay akciğerli tedavi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde, “yapay akciğer” kullanılarak, domuz gribi nedeniyle ortaya çıkan akut solunum sıkıntısı sendromunun (ARDS) tedavisi yapılıyor.

Domuz gribinin üç şekilde görüldüğünü anlatan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Murat Gündüz yaptığı açıklamada, domuz gribinin zaman zaman karşılaştıkları ve yoğun bakımda tedavisini yapmak zorunda kaldıkları hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Gündüz, şu bilgileri verdi:

“En fazla görüleni, üst solunum yolları enfeksiyonu şeklinde kendini gösteriyor ve rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Daha az bir kısmı akciğer iltihabı ve zatürreye neden olarak kendisini gösteriyor. Bunun da yine yoğun bakımlar, göğüs hastalıkları kliniklerinde rahatlıkla tedavisi mümkün. Çok az bir kısmı ise domuz gribinin tetiklediği, ARDS dediğimiz hastalığa yakalanmış olarak geliyor. Bu gerçekten hayatı ciddi tehdit eden, çok önemli bir hastalık. Akciğer tamamen kapanıyor. Biz yoğun bakımcılar bu hastalığı standart tedavi yöntemleri, yaşam destek üniteleri ve solunum cihazlarıyla büyük oranda tedavi edebiliyoruz.”

Gündüz, ARDS hastaları içinde bir bölümün standart tedavilere de yanıt vermediğini vurguladı.

Hastalığı tedavi etmek için zaman kazanmak üzere “yapay akciğer” adı verilen ve hastanede de bulunan ECMO cihazını devreye aldıklarını anlatan Gündüz, şunları söyledi:

“(Bu cihaz) Akciğerin görevini vücut dışında yapıyor. Bize hastanın ARDS rahatsızlığını tedavi edebilmemiz için zaman tanıyor. Hastaya hayatta kalabilme şansı veriyor. Yapay akciğer hastanın vücuduna eklediğimiz bir alet, cihaz değil. Bu hastanın kanını tamamen dışarıya alıp, akciğer görevini gören bir membrandan geçirerek oksijen değişimini vücut dışında sağlayan bir sistem. Bu sırada, yıpranmış olan akciğeri dinlendirip, tedavi ediyor, ARDS’den kurtarıyoruz.”

Gündüz, söz konusu yöntemle hastanelerinde bu yıl bir ARDS hastasını tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.