Kepeğe Karşı Bitkisel Çözüm Önerileri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hemen her mevsim geçişinde bay ve bayan gözetmeksizin yaşanan bir sorundur kepek, saçlarımız hassas olduğundan dolayı her durumdan etkilenmeye açıktırlar. Değişen mevsim ve hava, yediğimiz veya içtiğimiz alerjimizin olduğu besinler, kullandığımız şampuan veya bakım kürleri saçlarımızda kepek oluşturabilir.

Peki, kepek nedir ve nasıl yok etmeliyiz? Kepeğin ne olduğunu tam olarak anlayamamak yanlış şeyler uygulamamıza sebep olur ve bu da azalması yerine artmasına sebep olur. Kepek dediğimiz durum, saç derimiz de bulunan ölü hücrelerin dökülmesidir. Temizlik ve titizlik vücudumuzun her yerinde önemlidir fakat saçlarımız en önemlisi sayılabilir. Bunun sebebi ise gün içerisin de birçok etkene maruz kalmasıdır. Yanınızdan geçen otobüsün egzoz dumanı dahi saçlarınızın parlaklığını yitirmesine ve yağlanmasına yol açar. Kepek sorununu yaşayan bireyler sadece saçtan ve saç derisinden kaynaklı bir sorun olduğunu düşünürler ama durum tam olarak böyle değildir. Saçlarınızın kepeklenmesini sağlayacak birçok etken bulunur. Yaşadığınız çevre, kullandığınız ilaçlar, hormon bozuklukları, tükettiğiniz besinler ve mevsim etkenleri sebep olarak gösterilebilir. Ölü derilerinizin dökülmesi saç derisinin artık yenilenmek istediğini ve daha çok bakıma ihtiyacı olduğunu gösterir. Kepeklerinizi azaltmak veya yok etmek için ise tamamen kimyasal içerikli şeyler kullanmanız çok da doğru sayılmaz. Sayacağımız bitkisel öneriler hem saçlarınızda ki kepek sorunuzdan arındıracak hem de canlılığınızı yeniden kazandıracak.

Kepeğe karşı bitkisel çözüm 1

Genellikle aktarlar da ve uygun fiyatlar ile bulabileceğiniz birkaç çeşit yağ işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu yağlar; Yılan yağı, susam yağı ve badem yağıdır. Bu üç yağa ek olarak bir de çam terebentine ihtiyacınız olacak. Spreyli bir şişeye hepsinden eşit olacak şekilde döküyorsunuz ve birbirlerine karışması için çalkalıyorsunuz. Hafta da üç defa kirli saça uygulamanız gerekiyor, şöyle ki saç diplerinize sıkacağınız bu karışımın yayılması adına diplerden uçlara doğru taramanız gerekiyor ki bütün deri ve saç yağlanabilsin. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra yine diplere masaj yaparak yıkayabilirsiniz.

Bu karışım hem saçınızın deri dökülmesi sorununu azaltacak hem de saç diplerinizi yenileyerek çok daha güçlü olmasını sağlayacak. Bu karışımı saçınıza uyguladıktan sonra krem veya duş sonrası durulanmayan saç bakım kürlerinden çok fazla kullanmanızı önermiyoruz. Saçınız yenilenme süresince mümkün olduğunca kimyasal içerikli şeyler uygulamamalısınız. Düzenli uygulama da sizde etkileri fark edeceksiniz.

Kepeğe karşı bitkisel çözüm 2 : Hint Defnesi Yağı

Çay Ağacı yağı olarak da bilinen Hint Defnesi Yağı, yapılan çalışmalarda kepeğe karşı en etkili bitkisel tedavi yöntemlerinden olduğu kanıtlanmış bir bitkidir. Bu yağı aktarlardan bulmanız veya internetten sipariş etmeniz mümkün. Kullanımı oldukça basit olan bu çözüm de, kullandığınız şampuanın içine bir kaç damla Hint defnesi yağı damlatarak çalkalayın. Saçlarınızı bu şampuanla yıkadıkça kepeklerinizin yavaş yavaş yok olduğunu göreceksiniz.

Kepeğe karşı bitkisel çözüm 3 : Zeytinyağı sabunu

Zeytinyağı sabunu kullananlar tarafından saç için pek çok etkisi gözlemlenen doğal bir saç bakım aracı olarak görülebilir. Kepeğe karşı etkili olduğu da bilinen zeytinyağı sabununun saçlar için diğer etkilerini zeytinyağı sabununun saça faydaları konusundan inceleyebilirsiniz.
Kepeğe karşılı etkili saç maskesi

1 bardak yeşil çay
Bir kaç damla nane yağı
1 çay kaşığı beyaz sirke

Bu malzemeleri birbirine karıştırarak iyice birbirine geçmesini sağlayın. Saçlarınızı hafif nemlendirerek, bu karışımla durulayın. 5 dakika bekledikten sonra saçlarınızı şampuanınızla güzelce köpürterek yıkayın ve çok iyi durulayın. Bu sihirli karışım saçlarınızdan kepeği söküp atacak. Her banyonuzda bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Tamam, size uygun kremi ve şampuanı buldunuz. Peki saçlarınızı ne sıklıkla yıkamanız gerekiyor? Günde en fazla 1 kere, haftada da 1 kereden az olmamak kaydıyla saç bakımınızı aksatmadan yıkayabilirsiniz. Gün içerisinde saçlarınızı yıkayabildiğiniz kadar geç saatlerde, uykuya yakın saatlerde yıkamanız önerilir.