Hastanelerin önlerinde ve insanların toplu bulunduğu alanlarda geçen yıl yapılan kampanyalar ile eğitimlerde tespit edilen ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilen 9 kadın, küçük çaplı operasyonlarla üçüncü veya dördüncü aşama meme kanseri olmaktan kurtuldu.
Kırşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının programları kapsamında Kırşehir’de geçen yıl 7 bin 500 kolon kanseri, 4 bin 200 rahim ağzı kanseri ve 4 bin 150 meme kanseri taraması yapıldığını bildirdi.
Ücretsiz taramaların birçok hayatın kurtulmasına vesile olduğunu ifade eden Demirbaş, geçen yıl Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) öncülüğünde yaptıkları taramalarda 1 kişide kolon kanseri, 1 kişide rahim ağzı kanseri ve 9 kadında meme kanseri başlangıcı teşhisi yapıldığını belirtti.
Demirbaş, “15 dakikalarını verdiler ama belki de hayatları kurtuldu. Bizim sloganımız zaten ‘tarama 15 dakikanızı, kanser hayatınızı alır’ şeklindedir. Bu hizmetlerin tamamı ücretsiz. Herhangi bir ücret karşınıza çıkmıyor. Bu 9 kişi bizim ilk aşamada yakaladığımız hastalar. Üçüncü bölüme gelen meme kanserleri zaten kendini belli eder. Bizim taramalarda yakaladıklarımız genelde bir ya da ikinci aşamada olanlar. Toplam tarama süresi 15 dakikadır” diye konuştu.
Demirbaş, 30 yaş üstündeki bütün kadınların her 5 yılda bir rahim ağzı kanser taraması, 40 yaş üzeri bütün kadınların da 2 yılda bir mamografi çekimleriyle meme kanseri taraması yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |