Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamanın sırları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de 19 yaşından sonra sigaraya başlama oranının, 24 yaşından sonra sigaraya başlayanlara göre aşağı yukarı yüzde 5 oldukça çok bulunduğunu açıklayan Beslenme ve Diyet Eksperi Gözde Gence, kullanım oranının her geride bıraktığımız gün oldukça ufak yaşlara indiğini söyledi. Türkiye’de bilinçlendirme çalışmaları çok olmasına karşın çocuk ve gençlere yönelik çalışmaların ilk sırada yer aldığını ifade eden Gence, konuyla alakalı şunları söyledi:

Hayatınıza sporu dahil edin

“Genellikle 15-20’li yaşlarda genç kızlarda sigaranın hem iştahını azaltması hem de bırakırsam kilo alırım düşüncesiyle alışkanlıkları artmaktadır. Sigarayı bırakmaya amacı bulunan şahıs ilk önce beslenme uygulaması farklılığı amacıyla yardım almalı ve hayatına sporu da dahil etmelidir. Amaç ağır bir spor uygulamak yerine metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Bu programa haftanın 3 günü 30 dakikalık yavaş yürüyüşlerle başlanabilir. Sigaranın bırakıldığı dönemde beden şekerinin düşmesi sebepiyle, şekerli yiyecekler tüketme talebi artacaktır. Nikotin sakızı bu dönemde yararlı olabilir.”

Sigarayı bırakmak iştah açar

“Sigara kullanan bireylerin iştahı kapalı olur. Sigarayı bırakınca ise iştah açılır. Bunun amacıyla derli toplu ve dengeli beslenme ile az ama sık beslenerek metabolizmayı hızlandırmak, şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Günlük su kullanımında en az 8 bardak su içmeye ilgi ettiğiniz ve spor ile de desteklediğiniz prosese kilo almanız amacıyla bir sebep kalmayacaktır.”

Yemeğe çorba ile başlayın

“Sigara, tat ve koku almayı olumsuz etkiler. Sigarayı bırakmak bize bu yetiyi yine kazandırır. Gıdalardan aldığımız haz arttığı amacıyla oldukça çok tüketilir. Bu halde porsiyon ölçülerine ilgi etmekte yarar olacaktır. Yemek bittikten sonra sigara içme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekiyor. Bu tercihleri genellikle tatlıdan yana bulunduğu amacıyla kilo denetimi zorlaşır. Yemeğe çorba ile başlayın. Ana yemeği yedikten sonra bol limonlu bir salata sizi oyalayıcı olacaktır. Buna karşın baskılayamadığınızda meyve kurtarıcınız olabilir” ifadelerini kullandı.

Metabolizmanızı hızlandıracak gıdalar tüketin

“Metabolizmayı hızlandırmak amacıyla kabızlık sorununu çözüme ulaştırmak yararlı olacaktır. Posa içeriği yüksek sebze ve meyve sayısını artırmak, tam buğday ekmeği tüketmek, kuru baklagil kullanımını haftada 2-3 kez uygulamak, aralarda kurutulmuş kayısı, erik tüketmek yarar sağlayacaktır. Günde 2 fincan yeşil çay içerek hem antioksidan içeriğinizi artırın hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.”

Sigarayı bıraktıktan sonra kullanılması gereken gıdalar

“4 gıda grubunu 3 ana 3 ara öğün olarak tüketiniz. Bu dönemde çay kahve sigara içme talebinizi artırabilir bu yüzden meyve çaylarını deneyin. Kilo denetimi amacıyla porsiyonlara ilgi edin. Küçük porsiyonlar hazırlayın. Antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyve kullanımınız en az 5 porsiyon olsun. Sigaranın sebep bulunduğu toksinlerden kurtulmak amacıyla su kullanımınızin 2-2,5 litre olmasına özen gösterin. Genellikle antioksidan içeriği yüksek kuşburnu sıvı gereksiniminizi karşılamada yardımcı bir alternatiftir. Kivi, portakal, mandalina, havuç, yeşil yapraklı sebzeler sigaranın zararlı etkilerinden korunmanızı sağlayacaktır.”