Özel öğretim kurslarına başvuru rakamları açıklandı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), “okul dışı eğitim seçenekleri” vurgusu yapılan Anayasa Mahkemesi kararının ardından sisteme yeni dahil ettiği özel öğretim kursu için 856 kurum başvurdu.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel okula dönüşüm programına, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sayısı 3 bin 530 olan dershanelerden 2 bin 536’sının başvurduğunu, bunlardan bin 463’ünün dönüşüm işlemlerinin tamamlandığını belirtti.

Anayasa Mahkemesinin 13 Temmuz 2015’teki kısmi iptal kararı sonrasında yeni bir çalışma yaptıklarını ifade eden Yelkenci, buna ilişkin yönetmelik değişikliğinin de yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Yönetmeliği, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında üzerinde durduğu “okul dışı eğitim seçenekleri” vurgusunu merkeze alarak düzenlediklerini anlatan Yelkenci, bu kapsamda “özel öğretim kursu” adında yeni bir kurum tanımladıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin 12 yaş sınırını kaldırmasıyla etüt eğitim merkezlerinin, ilkokul ve ortaokullara yönelik bir kurum haline geldiğine işaret eden Yelkenci, bu süreçte etüt eğitim merkezleri, özel öğretim kursları ve temel liselerin öğrencilere destek olacağını kaydetti.

– Özel öğretim kursuna başvuru rakamları 

Yelkenci, sisteme yeni dahil edilen özel öğretim kurslarının yönetmelik ve yönergede tanımlamalarının yapıldığını, çerçeve programın da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylandığını ifade etti.

Bu kapsamda, özel öğretim kurslarına başvuru ve onay işlemlerinin, mevzuat düzenlemesine uygun sürdüğünü vurgulayan Yelkenci, “Bu sistemin sağlıklı zeminde yürütülmesini sağlayacağız. Dershaneler gibi kontrolsüz kurumlar sistemde artık olmayacak” dedi.

Özel öğretim kursları için başvuran kurum sayısının 856 olduğunu kaydeden Yelkenci, “Bugüne kadar özel öğretim kursu olmak için başvuru yapan 856 kurumdan 683’ünün programı onaylandı, 173’ünün programı düzeltmeler yapılmak üzere iade edildi. Şimdiye kadar 229 özel öğretim kursu açıldı” bilgisini paylaştı.

Yelkenci, 1 Eylül 2015’e kadar özel okula dönüşen bin 463 kurumdan bin 221’inin temel lise olduğunu belirtti.

Temel liselere, mezunlara kurs verme imkanı da sağladıklarına dikkati çeken Yelkenci, böylece okul dışı eğitim seçeneklerinin çok daha çeşitli hale geldiğini bildirdi.

Ömer Faruk Yelkenci, 700 temel lisenin, mezunları için özel öğretim kursu onayı aldığını söyledi. Eksikliklerini tamamlayarak yeniden başvuran 174 temel lisenin de hazırladıkları programları bakanlığa gönderdiğini dile getiren Yelkenci, bu programların inceleme aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Aziz Sancar'dan üniversite adaylarına mesaj

ÖSYM, üniversite sınavlarına başvuru tarihleri yaklaşırken, Nobel Kimya Ödülü sa...

Servisler Öğrencileri 15 Dakika Önce Teslim Edecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nca ( MEB), Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İliş...

TEOG'da ikinci gün oturumları başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) siste...

YÖK'ten Sınavsız geçiş yerine 'ek puan' önerisi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) mesleki ve teknik ort...

'Özçekim' tez çalışmasına konu oldu

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Peharec tez kapsamında, aralarında Türkiy...

Öğrenciler Kendilerini Tehdit Eden Müdüre Sırtlarını Döndü

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, daha önce kendilerini okuldan kovmakla tehdi...

YÖK'te güvenlik toplantısı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, terör olayları nedeniyle eğitim-öğretim faali...

TEOG'da ilk gün oturumları sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistem...

Türkiye'nin en iyi 15 üniversitesi açıklandı

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Ünive...

Öğretmenliğe geçiş sınavı yarın yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 81 ilde yarın saat 1...

MEB bursuna rekor başvuru

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Türkiye'nin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını ...

Hedefleri 'Geleceğin Suriyesi'nde görev almak

İç savaş nedeniyle yakınlarıyla vatanlarından ayrılmak zorunda bırakılan Suriyel...

ODTÜ Rektörü Acar'ın Soruşturma Dosyası YÖK'e Gönderildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ yerleşkesindeki mescit gerginliği üstüne Re...

Öğrencilere Daire Vermek İstemiyor

Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından okullarının olduğu şehre taşınmaya başlay...

EBA, 24 saat boyunca öğrencilerin hizmetinde

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA'nın sorularını yanıtladı. Bu yıl "e-kurs" modü...