Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ile aday başvuru formuna, verilen süre içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilecek. Kılavuzun satışı yapılmayacak.
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru, 20 Ocak 2016 saat 23.59’da sona erecek. Ücret ödeme için son tarih ise 21 Ocak 2016 olarak belirlendi.
Kılavuza göre, 2016-2017 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların, 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmaları gerekiyor.
2015-2016 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar YGS’ye başvuruda bulunabilecek.
Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar, başvurularını kendi okullarından yapacak. Okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenen başvuru merkezine yönlendirilecek.
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav veya sınavsız geçiş ya da her iki başvuru ücretini de yatırarak başvurularını tamamlayacak. Ücretini belirlenen süre içerisinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilen başvuru bilgileri geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacak.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya olacaklar, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız yerleştirilmek için yarından itibaren 20 Ocak’a kadar ÖSYS’ye başvurabilecek.
Adaylar YGS için 55 lira, sınavsız geçiş için 15 lira yatıracak.
2016-ÖSYS başvuruları iki aşamadan oluşacak. Birinci aşamada aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi, ikinci aşamada da sınav veya sınavsız geçiş ücretinin yatırılması gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların ya da mezun olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne aktarılacak. Adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebilecek. Eğitim bilgileri MEB e-okul sisteminde yer almayıp ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde bulunanların bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla kılavuz ekinde yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellendi.
Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan okulları başvuru merkezi olanlar, başvurularını buraya yapacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirilecek.
Okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan ya da var olan eğitim bilgisinde değişiklik bulunan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinin herhangi birinde yapacak.
Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli kabul edilecek.
-Başvuru merkezine başvurular
Başvuru merkezine giderken adayın yanında, eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş başvuru formu, üzerinde soğuk damga basılı, güncel bir fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport olması gerekiyor.
Aday İşlemleri Sisteminde engel ya da sağlık bilgisi yer almayan veya engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış engelli sağlık kurulu raporunun bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı anlatan bir dilekçe, Sağlık Durumu veya Engel Bilgi Formlarının da yanlarında bulunması isteniyor.
Engeli nedeniyle bir alet veya araç-gereç kullanan engelli adaylardan okuyucu talep edenler, belirlenen sınav merkezlerinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş binalarda sınava alınacak.
-İnternet üzerinden başvurular
2016-ÖSYS’ye bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında “2016- ÖSYS Bireysel Başvuru” alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve ücreti yatıracak. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek.
Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasının mutlaka görülmesi ve başvuru ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden saklanması gerekiyor.
-Başvuru ücretleri
Başvuru ücreti ödeme işlemleri, 21 Ocak 2016 tarihinde, bankadan ödeme yapacak adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için saat 23.59’da sona erecek.
Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, belirtilen sürelerde ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı veya banka kartı ile Türk lirası olarak yatıracak. Başvuru ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri geçersiz sayılacak ve sistemden silinecek.
2016-ÖSYS’ye başvuru işlemi yaptığı halde sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlamayan adaylara 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek.
Sınav merkezi tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılacak.
-YGS sonuçları 25 Mart 2016’da açıklanacak
YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. Buna göre, YGS sonuçları 25 Mart 2016’da açıklanacak.
YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmayacak (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, SMS ve mobil uygulamalarından öğrenebilecek.
İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. YGS sonuçları, LYS sonrasında internetten duyurulacak sınav sonuç bilgilerinde de yer alacak.
– LYS Başvuruları 4-14 Nisan’da
LYS başvuruları 1-14 Nisan 2016’da alınacak. Haziran’da gerçekleştirilecek LYS’lerin sonuçları ise 18 Temmuz 2016’da açıklanacak.
LYS’lerin tarihi şöyle:
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016
-Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |