“Mart karı” fındık üreticilerini endişelendirdi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından bahçeleri beyaz örtüyle kaplanan fındık üreticileri, zirai don yaşanmasından endişe ediyor.

Zirai don tehlikesi

Meteorolojinin soğuk hava uyarısının ardından dün gece başlayan kar yağışı, Ordu’nun bazı ilçelerinde etkili oldu. Özellikle Gölköy, Gürgentepe, Akkuş, Kabadüz, Mesudiye ve Aybastı ilçelerinde etkili olan kar yağışıyla, çiçek açan fındık dalları kar altında kaldı.

Sıcaklık 15 derece birden düştü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, beklenen soğuk hava dalgasının geldiğini belirterek, “Meteorolojinin bu yönde açıklaması ve uyarısı da olmuştu. Soğuk hava dalgası Rusya üzerinden geldi. Hava sıcaklıkları da bir anda 15 derece düşerek gündüz 5, gece yarısı ise eksi 2’ye düştü” dedi.

Üretici tedbir almalı

Kar yağışının en çok Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde etkili olduğunu ifade eden Soydan, “Yaptığımız ilk tespitlerde kar yağışıyla birlikte fındık dalları da beyaz örtüyle kaplandı. Şu anda yağan karın fındık dallarına ya da karanfillerine zarar verip vermediği belli değil. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu. Zirai donun ilerleyen günlerde beklendiğini kaydeden Soydan, “Valiliğimizin de bu yönde uyarısı oldu. Üreticilerimizi asıl tehlike çarşamba ve perşembe geceleri bekliyor. Üreticilerimizin bu gecelerde tedbir almalarında fayda var” dedi.Soydan, üreticilerin tedirgin olduğunu, 2014 yılında yaşadığı sıkıntıyı tekrar yaşamak istemediğini dile getirdi.

Üretci endişeli

Fındık üreticilerinden Murat Kayhan, bahçesinin kar altında kaldığını belirterek, “Açıkçası bu durum bizi endişelendiriyor. Umarım zirai don olmaz ama yetkililerin açıklamalarına göre önümüzdeki günlerde böyle bir tehlike görünüyor. Üreticiler olarak elimizden geldiği kadar tedbir alacağız” dedi. Samet Çelik ise fındığın tek geçim kaynakları olduğunu belirterek, “İnşallah mart ayının ortasında yağan bu kar ürünümüze zarar vermez” şeklinde konuştu.İsmail Kütük de olası zirai dona karşı tedbir aldığını, çarşamba ve perşembe gecesi bahçesinde lastik ve saman yakarak dumanlama yöntemiyle ürününü korumaya çalışacağını söyledi.

Diğer Haberler

İstanbul'da Yarın Bazı İlçelerde Elektrik Kesintisi Yaşanacak

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Ataşehi...

Mobil Uygulamayla Acil Kan İhtiyacına Çözüm

SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Eftal ...

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri konularında adeta bir dijital şifa kütüphanesi. Kilo k...

İstanbul yılın en iyi destinasyonu olmak için yarışıyor

İstanbul, "dünyanın en çok okunan" aylık seyahat ve yaşam tarzı dergisi Travel L...

İstanbul'da Metro Hatları Cumartesi Günleri de 8 Vagonla Hizmet Verecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerinden Metro İstanbul, yolcul...

Tüm İllerde Yöresel Mimari Yayılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,17 ilde başlattıkları yöresel mim...

70 Sanık Mersin'deki FETÖ/PDY için Davada

Mersin odaklı 19 ilde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FET...

Milli Piyango talihlisi merak ediliyor

Milli Piyango İdaresince düzenlenen yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye kaza...

Yedikule Bostanları'nda Üzücü Yıkım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince, sur dibinde yer alan bostanlardaki s...

Yaralanan çocuğu hastaneye ulaştırmak için seferber oldular

Gevaş'ta kar ve tipi nedeniyle yerleşim yerinde mahsur kalan hasta yaklaşık 36 s...

Ceza Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Ceza hukuku, bireylerin özgürlükleri üzerinde doğrudan etkisi olan en kritik huk...

İsa Mersin'linin Nasıl Öldüğünü Rehber Öğretmen Anlattı

Kahramanmaraş Okul Saldırısında Rehber Öğretmenin İfadesi Ortaya Çıktı: "Ekran B...

Meteoroloji Beklenen Kar Tarihini Verdi

Barajlardaki doluluk oranı alarm seviyesine gelen İstanbul için sevindiren haber...

"Aşık Sefil Selimi" mezarı başında anıldı

"Aşık Sefil Selimi" olarak bilinen halk ozanı Ahmet Günbulut, ölümünün 12. yılın...

Çadır kentten tekstil ihracatı

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki konaklama tesislerinde kurulan yaklaşık 85 metre...