Rus vatandaşı Aleksei Alekseev’in Yargılanacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Antalya’da terör teşkilatı DAİŞ delegesi bulunduğu iddiasıyla ile alakalı dava açılan Rus vatandaşı, Aleksei Alekseev’in yargılanmasına başlandı.

Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, DAİŞ delegesi bulunduğu idda edilen sanık Alekseev, avukatı ile bir tercüman katıldı.

Duruşmada söz alan Alekseev, hiçbir terör teşkilatı delegesi olmadığını, DAİŞ terör teşkilatı üyelerine barınma olanağı sağlamadığını belirterek, teşkilat üyelerinin gidiş ve gelişlerine de aracılık etmediğini belirtti.

DAİŞ delegesi kimse ile irtibat kurmadığını fakat tanımadığı şahıslardan telefonuna mesajlar yazıldığını izah eden Alekseev, “Fakat bu yazıların nereden, kim yönünden gönderildiğini bilmiyorum. Bana DAİŞ’ten ses kaydı gönderiyorlardı. Daha doğrusu vatan dışında tespit edilen insanlar, oradan çıkmak amacıyla benden yardım istiyorlardı. Niye benden yardım istiyorlardı bilemiyordum” dedi.

Mahkeme kurulu başkanı sanığa, oldukça evvelki ifadesinde, “Ben DAİŞ terör teşkilatı ortamında eğitim görmedim. Kampları Rakka’dadır, Benim burada bağlantılarım var” olarak bir beyanının bulunduğunu hatırlatarak bunu sorması üstüne Alekseev, şu şekilde konuştu:

“Söz hususu cümle kısmen doğru, kısmen yanlıştır. Benimle vatan dışında tespit edilen bilhassa çocuklu kadınlar bağlantı kurarak kurtulmak isterler, ben de kendilerine yardımcı olmaya çalışırım. Benim çok çok tanıdığım var ve DAİŞ’e katılanlardan da tanıdıklarım var. Hem de benim telefonum herkes yönünden ulaşılabilir konumda olması sebepiyle benden yardım istedikleri olmuştur. Sonuç olarak teşkilat mensupları ile irtibat kurmam. Fakat oradan kurtulmak isteyen olursa da onlara yardım ederim.”

– “Cep telefonu ve bilgisayarında kroki çıktı”

Mahkeme kurulunin, telefonu ve bilgisayarında sebep EXPO 2016 alanı, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Güvenlik Müdürlüğüne ait kroki ve planlarının bulunduğunu sorması üstüne Alekseev, “Güvenlikten Rus vatandaşlarına ikamet izni almam gerektiği amacıyla o bölgeye gittim ve fotoğrafını çektim. Yine fuar merkezi ile alakalı krokiler yaptığım emlak işi ile alakalı satılacak taşınmaza ilişkin. Sonuç olarak fotoğraflar ve krokiler, benim Türkiye’de yaptığım emlak işi ile alakalı bulunduğu amacıyla bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatı Nurali Çitil ise müvekkilinin Rus vatandaşı bulunduğunu, 10 sene evvel de İslam dinini seçtiği amacıyla Rusya’da büyük baskıya maruz kaldığını savundu.

Müvekkilinin DAİŞ terör teşkilatınün gerçek yüzünü meydana çıkaran sosyal medya paylaşımların da bulunduğunu bildiren Çitil, bu amaçla Rus istihbarat teşkilatınün takibi altında tespit edilen müvekkilinin buna bağlı olarak da DAİŞ terör teşkilatı delegesi olarak lanse edildiğini ileri sürdü.

Mahkeme kurulu, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, dosyadaki birtakım kusurların giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.