Geleneksel Anlayıştan Online Dünyaya: Mezat

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Artık dünyanın her yerinden müzayede severleri kolay şekilde bir arada görmek mümkün. Online dünyada kendimize açtığımız geniş alana şimdi yeni nesil mezatlar da eklendi. İnternet üzerinde açılan mezatlarda, müzayede severler hayalini kurdukları eser ve ürünlere klasik bir mezat anlayışında olduğu gibi tekliflerini vererek kavuşuyorlar.

Mezat nedir? diye bakacak olduğumuzda, tarihsel süreçte farklılıklar göstermiş olsa da en geniş anlamıyla şu şekilde tanımlanabilir; bir ürünün açık arttırma ile ,ürün üzerine teklif yapılarak, en yüksek teklifi yapan kişinin ürüne sahip olmasını sağlayan satış türüdür. Günümüze gelene kadar yerleşmiş olan mezat kültüründe belirlenen ürün için ortak bir yerde bir araya gelen talipliler, ürün için belirlenmiş arttırma kriterlerine uyarak tekliflerini tek tek ortaya sunarlar. Kıyasıya rekabete dönüşebilen bu teklif verme işlemine pey verme yani ürün için bir güvence ortaya koyma denilmektedir. Müzayede en yüksek pey veren kişinin ürüne sahip olması ile sonuçlanmaktadır.

Mezatlarda yapılan müzayedelerde en çok antika eşyalar, sanat yapıtları, pul, para gibi koleksiyon ürünleri, müceherler ve nadir bulunan kitaplar yer almaktadır. Müzayede tutkunları mezatlarda koleksiyonlarının parçalarına veya hayalini kurdukları ilk basım bir kitaba heyecanlı geçen bir süreç sonunda ulaşabilmektedirler.

Online Mezat ve Geleneksel Mezatın Farkları Nelerdir?

Online mezat ile geleneksel mezatın farklarına bakılacak olursa, en büyük farkın online mezatta müzayede katılımcılarının somut bir mekanda belirlenmiş gün ve saatte buluşmuyor oluşu diyebiliriz. Geleneksel mezat anlayışında belirlenmiş gün ve saatte bir salon ortamında bir araya gelen katılımcılar, yüz yüze peylerini ortaya koymaktadır. Fakat online gerçekleştirilen bu açık arttırmalarda ürün web sitesi üzerinden ilgililerine sunulmakta, ürünün özellikleri belirtilmekte ve teklif kuralları açıklanmaktadır. Ardından ürün için geri sayım başlar. Geri sayım süresince katılımcılar online olarak ürüne pey vermektedirler. Pey, online mezatlarda da anlamını korumakta ve ürün için güvence teşkil etmektedir.

Platformlar, uygulama şekilleri değişse de müzayedede sonuç aynıdır, müzayede bitiminde en yüksek peyi sunan kişi satışa sunulmuş ürüne sahip olur.

Online Mezat Deneyimi İçin; kitantik

https://www.kitantik.com/ geleneksel müzayede anlayışını online platforma taşıyarak, müzayede severlere yeni bir deneyim sunuyor. Kitantik üzerinden geniş yelpazedeki ürün skalasıyla, dilediğiniz ürüne online açık arttırma katılımı ile sahip olabilirsiniz.

Kitantik mezat işleyişinde, mezat satışı yapmak isteyen sahaf, antikacı veya koleksiyon evi kitantik üzerinde sanal mağazasını açar. Müzayede şartlarını, pey oranlarını belirler. kitantik güvencesi altında açılan mezatlara kullanıcılar pey vererek katılabilir. Mezat süresi içinde en yüksek fiyatı veren kişi ürünün yeni sahibi olur. Siparişini tamamladıktan sonra dükkan tarafından kargo ile adresine ulaştırılır.

kitantik, kullanıcılarına online bir müzayede ortamı sunmanın yanında kitap, antika ve efemeraya ilgi duyan kişilerin buluşma noktası oldu. Geleneksel bir anlayışı, online dünyanın getirdiği tereddütlerden arındırarak güvenilir ve şeffaf bir şekilde online platforma taşıyan kitantik.com, çok sayıda dükkanı ve geniş ürün yelpazesi ile ziyaretçilerini adeta geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor.