Karadenizli çiftçi kadınlara Fransa’dan destek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fransa Türkiye Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier, Fransa olarak, Ordulu çiftçi kadınlara destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik. Ekim ayında tarımsal teknik alanda eğitim vermeye başlayacağız. Onlara markalaşmayı da öğreteceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu’da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı’nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinde pilot il olarak Ordu belirlendi.

Proje kapsamında ordulu çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye’nin tarımsal inovasyon konusunda başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz’in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek.

Proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Autissier, Türkiye-Fransa ilişkilerinin yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve gelmesiyle hız kazandığını vurgulayarak, ülkesinin Karadeniz’de çiftçi kadınlara destek veren bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

“Ordulu çiftçi kadınların çabasından çok etkilendik”

Türkiye-Fransa arasında tarım alanında böylesine bir mesafe alındığı dönemde Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak’ın kendilerine gelerek, Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesi için destek istediğini aktaran Autissier, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerin yanı sıra Ordulu çiftçi kadınların ürettikleri malı satmak ve bir katma değer yaratmak için gösterdikleri çaba bizi çok etkiledi. Hepsi üretmek, ailesine, bölgesine ve ülkesine katkı sunmak istiyordu. Üç günlük Ordu ziyaretimizin ardından hazırladığımız raporda da belirttiğim gibi, çiftçi kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik zira kadınlar dışa açılamadıkları için emeklerinin karşılığını alamıyor. Yetiştirdikleri ürünleri geniş bir çevreye sunamıyorlar kendi bölgeleriyle sınırlı kalıyorlar. Zaten onlar da ürünlerinin pazarlanması ve ambalajlanması konusunda destek istediler. Tabi bir de ürünlerin tanıtımı konusunda sıkıntı var zira ürünler bırakın uluslararası pazarı daha yerel pazarda bile tanınmıyor. Bir katma değer yaratmak için bölgede yetiştirilen ürünlerin ambalajlanması için paketleme tesislerinin kurulması gerekiyor. Kısacası sanayileşerek daha seri üretime geçilmesi için ortak bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.”

“Geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak”

Autissier, Fransa’nın tarım alanında yıllara dayanan tecrübesinden yola çıkarak, bölgeye yapılacaklar için kolları sıvadıklarını dile getirerek, “Ordulu çiftçi kadınları Fransa’ya götüreceğiz. Fransız kadınlarının geliştirdikleri modelleri yerinde inceleyecekler ve hangi sistemin kendilerine uygun olduğuna karar verecekler. Biz de Ordu’da o sistemi kuracağız. Ekim ayında kadınlara tarımsal teknik alanında eğitim vermeye başlayacağız. Fransa’dan Ordu’ya gelen tarım uzmanları, Ordu Tarım İl Müdürlüğü ile beraber bölgede hangi ürünün fizıbıl olduğunu tespit edecek. Çok dağılmadan geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak” ifadelerini kullandı.