Türkmenler, hem savaşla hem de kışla mücadele ediyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kerkük Vakfı Sözcüsü ve Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Bayırbucak Türkmenlerinin mücadelesinin kırsalda devam ettiğini belirterek, “Bulundukları bölgelerde onları soğuktan koruyacak mekanlar maalesef yok. O nedenle sadece Esed askerleriyle değil, çetin kış şartlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar” dedi.

Nakip, Suriye’de Beşşar Esed, Rusya ve diğer silahlı güçlerle mücadele eden Bayırbucak Türkmenlerinin dünya kamuoyunun gündeminden düşmesinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Arap dünyası başta olmak üzere tüm ülkelerin gözünün barış görüşmelerinde olduğunu, muhalefetle masaya oturulup, nasıl bir ateşkes imzalanacağının tartışıldığını ifade eden Nakip, öte yandan bölgede hava bombardımanlarının devam ettiğini dile getirdi.

Bayırbucak Türkmenlerinin Esed rejimi, Rusya ve diğer silahlı güçlerin yanı sıra olumsuz hava şartlarıyla da mücadele etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Nakip, şunları kaydetti:

“Ağır kış şartları, aşırı soğuklar Türkmen kardeşlerimizin direnişini zayıflatıyor. Hava saldırılarından kaçabiliyorlar veya bir şekilde korunabiliyorlar ama soğukla başa çıkmakta zorlanıyorlar. Bulundukları bölgelerde onları soğuktan koruyacak mekanlar maalesef yok. O nedenle sadece Esed askerleriyle değil, çetin kış şartlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.”

Esed güçleri stratejik yolları ele geçirmeye çalışıyor

Nakip, sayıları her geçen gün azalan Türkmenlerin bulundukları yerleri terk etmeleri gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi. Türkmenler için çok büyük stratejik öneme sahip dağların etrafındaki yolları Esed askerlerinin ele geçirmeye çalıştığını anlatan Nakip, şöyle devam etti:

“Bu yollar Türkmenlerin Türkiye başta olmak üzere stratejik yerlere geçiş güzergahlarını oluşturuyor. Esed askerleri, dağların etrafındaki yolları ele geçirerek Türkmenlerin Türkiye ve bölgedeki Türkmen köyleriyle irtibatını kesmeye çalışıyor. Türkmenlerin kontrolünde olan yollar aracılığıyla Türkiye’ye giriş çıkış sağlanıyor. Aynı zamanda bu yollardan az da olsa yardım malzemeleri getiriliyor. Yollar ele geçirilirse Türkmenler tamamen kaderlerine mahkum edilecek.”

Kışlık kıyafetlere ihtiyaç var

Topraklarını savunan Bayırbucak Türkmenlerinin, bu dönemde temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra en çok açık arazide sıcak tutacak tulum başta olmak üzere kışlık kıyafet ve botlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Nakip, yardımların artmasını ve Türkmenlerin bulundukları bölgede sahipsiz bırakılmamasını istedi.

Barış süreci

Suriye’de barış sürecine ilişkin endişelerinin olduğunu aktaran Nakip, sözlerini şöyle tamamladı:

“Barış sürecinin kısa sürede neticeleneceğine ihtimal vermiyorum. Bu süreçte yeni bir tehlike daha ortaya çıkabilir. Irak harekete geçip Musul’u kurtarmaya çalışırsa DAİŞ ile mücadele ağır basar ve DAİŞ kuvvetleri Suriye’ye çekilebilir. Bu durumda IKY ve Amerika vasıtasıyla çatışma Halep bölgesine kayabilir. O zaman Çobanbeyi ve Başköy gibi bölgelerde bir avuç kadar kalan Türkmenler de zor durumda kalır. Bunların oradaki varlığı da sıkıntıya girer. Bu kesinlikle arzulamadığımız bir durum. İnşallah, yeni bir sorunla karşı karşıya kalmayız diye ümit ediyoruz.”

Diğer Haberler

Şampuan Doğru Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Doğru şampuan kullanımı Banyo çoğumuz için sadece temizlik anlamına gelmez. S...

Atık Sulardaki 'Koronavirüs Haritası' Mutasyonu Ortaya Çıkardı

Türkiye'de koronanın atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çal...

İzmir'de 6 Kaz İşkence Edilerek Öldürüldü

İzmir'in Foça ilçesinde, Aynur Sazcı'ya (55) ait 6 kazın farklı zamanlarda ve fa...

Uşak'taki FETÖ Operasyonunda Yeni Tutuklamalar

Uşak'taki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tahkîkat...

Yıkıma Gelen Ekipleri Görünce İntihara Kalkıştı

Şanlıurfa'da kaçak olduğu gerekçesiyle en üst katı belediye ekipleri tarafından ...

Gümüşlük’te Plaj Krizi: Halk Sahili Özel İşletmeye Mi Verildi?

Çayıraltı Halk Plajı’na Özel Tahsis İddiası Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Güm...

Büyükşehir Yasasında Bazı Düzenlemeler Yapmalıyız

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Terör olsun ya da olmasın büyükşehir yasası ile ...

Taksim'e Girişler Paralı Olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ilgili bakanlıklarla birlikte üzerinde çalışt...

Sarıkamış şehitleri yurdun dört bir yanında anıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 101'nci yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Türkiye'n...

Eşinden şiddet gören Aslıhan, Balkondan aşağı atladı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, tartıştığı eşi Ali K.'den (23) şiddet gördüğü öne sü...

Soğukta üşüyenler bu mağaraya sığınıyor

Gaziantep'te tarihi Yeni Han'daki yaklaşık 500 yıllık mağara, 15-20 derecelik ıs...

18 yıldır trafik ışığı bulunmuyor

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2015 yılı verilerine göre yaşam memnuniyeti ...

İstanbul'da Metro Hatları Cumartesi Günleri de 8 Vagonla Hizmet Verecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerinden Metro İstanbul, yolcul...

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri

Tunç ÜNAL Şifa Enerjileri konularında adeta bir dijital şifa kütüphanesi. Kilo k...

İSKİ Verilerine Göre Barajlardaki Su Artıyor

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinden derlenen verilere göre, ...