Fatih Sultan Mehmet Belgeseli Roma’da

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği üzerinden dönemini; dönemi üzerinden de kişiliğini anlatan, Kerime Senyücel’in yönettiği “Fatih: Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeselinin özel gösterimi, Roma’da yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Roma Merkezi’nin girişimiyle Roma Doğu Sanatları Ulusal Müzesi’nde (Museo Nazionale d’Arte Orientale) gerçekleştirilen etkinlikte TRT yapımı olan belgeselin özel gösteriminin yanı sıra Napoli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michele Bernardini, Roma Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fabio Grassi, belgeselin metin yazarı ve danışmanı Bilkent Üniversitesi Tarih ve Türk Dili- Edebiyatı Bölümleri Başkanı Mehmet Kalpaklı, belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel ve belgeselde Fatih’in olgun dönemini canlandıran ll. Abdülhamit’in torunu Orhan Osmanoğlu’nun katılımıyla bir de panel düzenlendi.

Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan itibaren tüm hayatının belgelerle anlatıldığı, çok sayıda bilim insanının katkı verdiği ve çekimleri 7 ülkede 40 gün süren belgeselin özel gösterimi ve sonrasında düzenlenen panel, büyük ilgi çekti.

Belgeselde Fatih’in gençliğini canlandıran Orhan Osmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük dedesinin Osmanlı tarihinin çok önemli sultanlarından biri olduğunu vurguladı. 2. Mehmet’in 20’li yaşlarının başında İstanbul’u fethettiğini anımsatan Osmanoğlu, Fatih’in Hz. Muhammed’in hadis-i şerifini yerine getirdiğinin altını çizdi. Fatih’in hem şair olduğunu hem de en az 6 dil bildiğini belirten Osmanoğlu, öte yandan askeri bilgi birikimiyle bugünlerde öyle kolay kolay yetişmeyen bir kumandan olduğunu dile getirdi.

Osmanoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in bir hoşgörü sembolü olduğunu belirterek, “Fatih’i anlamak çok önemlidir. Bosna ve Hersek’i fethettiğinde bütün papazları çağırıyor ve diyorki ne ben ne de vezirlerim size dokunmayacaktır. Bunu rahiplere söylüyor. Bu hoşgörüsünü gösteriyor” dedi.

Orhan Osmanoğlu, dedelerinden Sultan II. Abdülhamit’e iktidarı boyunca kendisini tahttan indirmek için yapılan oyunların benzerlerinin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yapıldığına dikkati çekerek, “Allah’ın izniyle Sultan Abdülhamit o zaman nasıl bunlarla baş ettiyse bugün de bizim Cumhurbaşkanımız dışarıda yapılan bu hareketlerle baş edecektir inşallah” ifadelerini kullandı.

Belgeselin yönetmeni Kerime Şenyücel de TRT’den kendisine Fatih Sultan Mehmet ile ilgili proje teklifi geldiğinde çok sevindiğini belirterek, “Fatih’i çok yüzeysel olarak okuyorduk. Sadece fetih bağlamında. Fakat o kadar önemli dönemi başlatan, tam Rönesans döneminde yaşamış, bir imparatorluğu gerçek anlamda kurumlarıyla kurmuş, İstanbul’u almış bir kişilik. Daha derinden tanınmayı hak ediyordu” dedi.

Şenyücel, 2009’da araştırma süreci başlayan belgeselin 2011’de çekmeye başladıklarını ifade ederek, “Benim için müthiş bir öğrenme süreci oldu. 2. Mehmet nasıl bir insandı sorusundan hareketle geliştirdik” diye konuştu.

Belgeselin Roma’da İtalyanlarla buluşmasını sağlayan Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’nin direktörü Sevim Aktaş da Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı kültürünü, İslami gelenekleri ve Türk adetlerini tanıtan biri olması sebebiyle Avrupa’da da ilgi çektiğini, İtalya’da bugün gerçekleştirdikleri etkinliklerinin gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını belirtti.

Diğer Haberler
TEOG'da ilk oturum başladı

TEOG'da ilk oturum başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) siste...
Birinci dönem TEOG ortak sınavları sona erdi

Birinci dönem TEOG ortak sınavları sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG...
Açık öğretim okullarının sınavları hafta sonu yapılacak

Açık öğretim okullarının sınavları hafta sonu yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, açık öğretim ortaokulu 1. dönem sınavı ...
Okul öncesi eğitimde yüzde 300 artış

Okul öncesi eğitimde yüzde 300 artış

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, "Son 12 yıldak...
Bursa'da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

Bursa'da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin duyurduğu bildiride imzası tespit edi...
'Okul Sütü Pogramı 17 Haziran'a kadar devam edecek'

'Okul Sütü Pogramı 17 Haziran'a kadar devam edecek'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Okul Sütü Pogramı"nın bu yıl 17 H...
2 bin kişilik yurt tamamlandı

2 bin kişilik yurt tamamlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamı...
Şubat ayında öğretmen ataması olacak mı?

Şubat ayında öğretmen ataması olacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yapılması planlanan öğretmen atamalarına ilişkin,...
Yurttan 4 Öğrenci Çıkarılınca, Ortalık Karıştı

Yurttan 4 Öğrenci Çıkarılınca, Ortalık Karıştı

Tunceli'de KYK kız öğrenci yurdunda geçici olarak kalan 4 öğrencinin asillerin g...
TEOG sınavına ilişkin valiliklere genelge gönderildi

TEOG sınavına ilişkin valiliklere genelge gönderildi

Mili Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) k...
Akademisyen açığına 'emeklilik' formülü

Akademisyen açığına 'emeklilik' formülü

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öğretim üyesi temininde sorun yaşayan yeni kurulan ve...
Öğretmenler 81 ile atanacak

Öğretmenler 81 ile atanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, şubatt...
Sosyal medyada bilinçli kontrol önerisi

Sosyal medyada "bilinçli kontrol" önerisi

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, s...
6 öğrenciye 3 öğretmenle özel eğitim

6 öğrenciye 3 öğretmenle özel eğitim

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde, engelli öğrencilere yönelik yapılan çalışmalar ka...
EBA çok kışkırtıcı bir proje

"EBA çok kışkırtıcı bir proje"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik olarak özellik...