Düşman radarlarını “kör” edecek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Sözleşmesi (Kara SOJ) kapsamında özgün olarak geliştirilen sistemin teslimi için ASELSAN Gölbaşı Tesisleri’nde tören düzenlendi. Törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, elektronik harbin, operasyonel ortamda tehditlerle hedeflerin birbirlerini algılama, etkisiz kılma ve karşı taraf üzerinde etkinlik kurmaya yönelik elektromanyetik spekturumda yürütülen girişimleri kapsadığını söyledi.

Son yıllarda yaşanan savaşlarda elektronik harbin ne kadar önemli olduğunun görüldüğüne işaret eden Demir, içinden geçilen krizlerde de bu önemin bir kez daha gün yüzüne çıktığını vurguladı. Türkiye’de ilgili kurumların elektronik harp konusundaki hassasiyetin farkında olduğunu dile getiren Demir, ülkenin savunma sanayisinin tüm bileşenleriyle bu doğrultuda çaba gösterdiğini belirtti. Demir, projenin içinde bulunulan hassas ortamda hayata geçmesinin kendilerine büyük mutluluk verdiğini kaydetti. Demir, şöyle konuştu:

“Bu proje Hava SOJ için de bir umut ışığı olur diye bekliyoruz. Çünkü bu konudaki ihtiyaçları Hava Kuvvetlerimizle olan yakın mesaimizde de defalarca gündeme getiriyoruz. İnşallah bu tören bu konudaki kararlılığımızı, azmimizi artıracak ve bu projeye de hız verecektir. Bunun yanında Müsteşarlığımızca sabit, kara, hava, deniz platformu konuşlu destek ve taarruz sistemleri, kendini koruma sistemleri, el yapımı patlayıcılarla ilgili jammer sistemleri, elektronik harp test eğitim ve teçhizatlarının geliştirilip, kurulması gibi sistemler üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Başta güvenlik güçlerimizin elektronik harp alanında en modern silahlarla, teçhizatla donanması olmak üzere bu tür çabaları çeşitli ortamlarda devam ettirme azmimiz tamdır.”

“Binden fazla testten geçti”

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma elektroniği alanındaki ihtiyaçlarını gelişmiş ve özgün teknolojik çözümlerle karşılamak için çalıştıklarını, bu yöndeki çabaların son ürünün KORAL Sistemi olduğunu söyledi.

TSK’nın elektronik harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alacak sistemin, savunma sanayisi ve ASELSAN için de önemli bir aşamayı oluşturduğunu vurgulayan Eken, şunları kaydetti:

Sayılı ülkede bulunuyor

“Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan, çok az ülkenin geliştirebildiği bu sistemi ordumuz için milli imkanlarla geliştirmekten mutluluk duyuyoruz.

KORAL, kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçerek performansını kanıtladı. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50’ye yakın yerli alt yüklenici çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ’ler oluşturdu. KOBİ’lerimiz proje başlangıcından üretim sonuna kadar, geniş bir yelpazede görev yaptı. Proje için 500 bin saatin üzerinde tasarım işçiliği harcandı.”

Radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi’nden (KORAL ET) oluşuyor.

KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken, KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013’ten bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.

Aynı anda çoklu hedefe elektronik taarruz uygulanabiliyor

Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Aktif elektronik taramalı birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek.

Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi bakımından da büyük öneme sahip bulunuyor.

Diğer Haberler

Gün Işığından 1 Kw Enerji Üreten Şapka Üretti

Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde yaşayan ve daha önce cep telefonlarının ekranını ...

Ar-Ge merkezi sayısı 232'ye ulaştı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2008 yılından bu yana faaliyette o...

Elon Musk ile Türksat 5B Uydusu için Anlaşıldı

Türkiye'nin 8. uydusu Türksat 5B'nin uzay yolculuğu başladı. Türksat 5B uydusu S...

"Milli uydu" 2020'de uzaya gönderilecek

Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) Genel Müdürü Ensar Gül,...

KOBİ'lere 'CERN ile büyüyün' çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlık Özel Müşaviri ve CERN Türkiy...

İnternette 1 dakikada 30 bin kimlik bilgisi çalınıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Üyesi Figen Kılıç, internete bağlan...

Bilim adamlarının eğlenceli şovu başlıyor

Bilim adamlarının üzerinde çalıştıkları bilimsel konuları, seyirciye, kolay ve e...

İphone ve İpad kullanıcılarına "1 Ocak 1970" tuzağı

Sosyal medyada Apple firmasınca yayınlanmış izlenimi verilen bazı fotoğraflar il...

E-Kurban Yoğun Talep Görüyor

Teknoloji çağına ayak uyduran besiciler, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla ha...

BTK'nın 'Yasal Hacker' Çağrısına Yoğun İlgi!

Dünyanın dört bir yanından başvurular gelirken, yeni hacker timi, 20 Ocak'ta baş...

General Mobile 100 Milyon TL'lik Telefon Fabrikasını Hizmete Soktu

General Mobile, yıllık 2,5 milyon adet üretim kapasiteli yeni cep telefonu fabri...

Tesla'nın Son Türk Müşterisi Ülker Oldu

Geçtiğimiz Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Elon Musk'ın patronu o...

Kamuda 'bulut' dönemi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştı...

Elektrikli Arabalar Yaygınlaşıyor: Skywell ile Tanışın!

Elektrikli arabalar, son yıllarda dünya genelinde giderek daha fazla yaygınlaşıy...

Mobilya depremde can kaybını azaltacak

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, değişim öğrencisi olarak ABD'deki North C...