Kamuda ‘bulut’ dönemi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı’nın tamamlandığını belirterek, kamunun bulut ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik “bulut altyapı” ve “bulut depolama” çözümlerinin, açık kaynak kod projeler içerisinde uyarlanmasına başlandığını bildirdi.

Bakan Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Bilişim Teknolojileri Enstitüsünün (BTE) 2014 yılında başlayan “Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı (B3LAB)” projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Teknolojinin gelişimiyle çoklu kaynaklardan üretilen veri miktarının devasa boyutlara ulaştığını anlatan Işık, verileri işlemek için sistemlerin kaynak ihtiyacına göre etkin şekilde yönetilmesi, işletilmesi ve güç tüketim maliyetlerinin azaltılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı. Işık, bu sorunların çözümü noktasında bulut bilişim ve büyük veri çözümlerinin tüm dünyada önem kazandığına işaret etti.

Işık, tamamlanan Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı ile bulut bilişim ve büyük veri alanında ileri düzeyde araştırmaların yapılması, ihtiyaç duyulan ürünlerin yerli kaynaklarla geliştirilmesine öncülük edilmesi, bu alanda çalışacak paydaşlar için araştırma yapma ve danışmanlık alma olanaklarının sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Işık, kamunun bulut ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik altyapı katmanında “bulut altyapı” ve hizmet katmanında “bulut depolama” çözümlerinin açık kaynak kod projeler içerisinde uyarlanmasına başlandığını kaydetti.

“Kaynak kullanımı daha hızlı olacak”

Bakan Işık, “Bulut Bilişim ile konsolide edilen kaynaklar kurumlara ihtiyaç duydukları anda ve miktarda sağlanacağından, kaynak kullanımı çok daha verimli ve hızlı olacak” dedi.

Kamu kurumlarının Bulut Bilişim’i kaynak tasarrufu, düşük maliyet, esneklik ve çeviklik avantajlarından faydalanmak amacıyla dışarıdan servis veren firmalar üzerinden almaya başladıklarını da belirten Işık, bunun güvenlik gibi farklı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu nedenle Bulut Bilişim’e ilişkin Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi, teknik, idari ve yasal altyapıların oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Işık, “Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı olarak açık kaynak kodlu projeler bünyesinde ticari bağımlılık yaratmayacak, güvenilir çözümler geliştirilmesine odaklanılmalı” dedi.

Diğer Haberler

Tesla Ne Saklıyor?

Tesla'nın Model 3 otomobilinin geliştirmek adına Apple mühendisini kadrosuna kat...

Mısır piramitleri hakkında yeni bilgilere ulaşıldı

Mısır piramitleri ile ilgili bugüne kadar bilinmeyen yeni bulgulara ulaşıldığı v...

Kimlik Kartına E-imza Yüklenmesi Başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kimlik kartına e-İmza'nın yüklenmesine 50 ilde 1...

Bilim adamlarının eğlenceli şovu başlıyor

Bilim adamlarının üzerinde çalıştıkları bilimsel konuları, seyirciye, kolay ve e...

HAVELSAN ve THY'den Kabin içi eğlence sistemi

HAVELSAN ve THY Teknik işbirliği ile tamamen milli olarak üretilen Kablosuz Kabi...

Telefon Dolandırıcılarının Son Yöntemi Şaşırttı

Kendilerini polis, asker ya da savcı olarak tanıtarak telefonla kandırdıkları yu...

"Gençler günde 4 saatlerini akıllı telefonlara harcıyor"

Startups.watch kurucusu Serkan Ünsal, "Her gün 16 milyon kişi en az bir kere mob...

Galaxy S8, iPhone 7 Plus gibi olabilir!

Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S8 ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor...

Sosyal medyanın kralı NBA

NBA'den yapılan açıklamaya göre Facebook, Twitter, Instagram, Çin merkezli Tence...

Facebook canlı yayına da el attı

Şirket yeni uygulamayla ilgili bir duyuru yayınladı. Facebook duyurusunda, kulla...

Galaxy C9 dev batarya ile geliyor!

Samsung'un yeni akıllı telefonu Galaxy C9 dev batarya ile geliyor. Kullandığı do...

Yolcu, tuvalet sanıp acil çıkış kapısını açtı

Pakistan International Airlines'ın (PIA) Manchester'dan Islamabad'a seyahat edec...

Öğrencilerin formula aracı İngiltere'de boy gösterecek

Anadolu Üniversitesinin (AÜ) farklı mühendislik bölümlerinden 15 öğrenci, üniver...

Kriz büyüyor! Huawei yaptırımına Facebook da katıldı

Facebook, yeni Huawei telefonlara daha önceki gibi önceden yüklenmiş olan Facebo...

Dijital Başarının Temeli: Alan Adı, Hosting ve Sunucu Çözümleri

Günümüz dijital dünyasında güvenilir bir altyapıya sahip olmak, online başarının...