Elon Musk ile Türksat 5B Uydusu için Anlaşıldı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’nin 8. uydusu Türksat 5B’nin uzay yolculuğu başladı. Türksat 5B uydusu SpaceX firmasının ABD’nin Florida eyaletinde üsten Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesini 15 kattan fazla artıracak olan uydunun uzaya fırlatılma törenine video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Musk’ı ve SpaceX firmasını Türkiye karşıtı lobilerinin şantajına ve baskısına boyun eğmediği için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek Türksat 5B uydusu, Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesini 15 kattan fazla artıracak. Türksat 5B, sabit sınıf uydulara oranla 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Uydunun 35 yılın üzerinde manevra ömrü var. Uyduyla birlikte ilk kez ticari bir haber leşme uydusunda “yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanlar” da uzaya gönderildi.

ERDOĞAN’DAN VİDEO MESAJ: SAYIN MUSK’I ŞAHSIM VE MİLLETİM ADINA TEBRİK EDİYORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 5B’nin Uzaya Fırlatılması Töreni’ne gönderdiği video mesajda şu ifadeleri kullandı: “Bugün Türkiye ve Türk milleti adına bir gurur anına daha şahit olmanın heyecanını yaşıyoruz. Ocak’ta Türksat 5A’yı fırlatmış, Haziran ayında da hizmete alma törenini gerçekleştirmiştik. Bugün de ülkemizin en güçlü kapasiteli haber leşme uydusu olan Türksat 5B’yi uzaya fırlattık. Bu uydu projemizde de yine SpaceX firmasının Falcon 9 roketini tercih ettik. Sayın Musk’ı ve SpaceX firmasını Türkiye karşıtı lobilerinin şantajına ve baskısına boyun eğmediği için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

“İNTERNET ERİŞİMİNİN KISITLI OLDUĞU BÖLGELERDE GENİŞ BANT UYDU İNTERNET HİZMETİ VERİLEBİLECEK”

Türksat 5B’nin devreye girmesiyle veri iletim hızı ve kapasitesi 15 kattan fazla artacaktır. Bu sayede internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere kapsama alanındaki kullanıcılara geniş bant uydu internet hizmeti verilebilecektir. İletişim kapasitemizi daha da güçlendirecek Türksat 5B uydumuzun ülkemiz için milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. SpaceX ile yürüttüğümüz başarılı ortak çalışmalarımızın artarak devam etmesini temenni ediyorum. Bizlere bu gururu yaşatan herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN PAYLAŞIM

Video mesaj öncesinde Twitter hesabından da bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzaydaki sekizinci aktif uydumuz olacak TÜRKSAT 5B 42 derece doğu yörüngesinde ülkemize 35 yıl boyunca hizmet etmek üzere uzay yolculuğuna başlıyor. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI BAŞKANI: YERLİ UYDUMUZ DA 2022 SONUNDA YERLEŞTİRİLECEK

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ise CNN TÜRK’te yaptığı açıklamada “Şu an yerli uydusunu üreten sayılı ülkelerden biriyiz. Yakın yörüngeye yerleştirilecek yerli bir uydu da yine 2022 sonunda yerleştirilecek. Çok yoğun bir şekilde çalışılıyor bu yolda. Bakü’de Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri ile uzay alanında bir toplantı yapacağız ve uzayda bir iş birliği gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: İLK 10’DAYIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Uydu fırlatan, uydu üreten ülkelerden ilk 10’dayız. Daha da ileri gitmeyi arzu ediyoruz. Haber leşme noktasında sadece ses de değil, görüntülü haber leşme ve 5B ile de çok güzel bir geleceğe şahitlik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“6A 2023’TE UZAYA GÖNDERİLECEK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “İletişimin karasal ulaştırılması mümkün olmayan hava, deniz, karada internet ve iletişim yapısı türksat 5B kapsamı alanına giren heryerde kesintisiz sağlanacak. Böylece gemilerde, uçaklarda karasal ulaşmayan dağ ve doğal internet kapsama alanı olan heryerde geniş bant internet ve iletişim uçtan uça sağlanabilecek” dedi.

Karaismailoğlu, yerli imkanlarla üretilen Türksat 6A’ya ilişkin de son gelişmeleri paylaştı. Bakan Karaismailoğlu, “6A’nın uzayda yerini alacağı günler çok yakın. Artık test aşamasına geçtik. 2023 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Hindistan’ı içine alan doğu kapsama alanı ile uydu kapsama alanımız çok daha da genişleyecek” diye konuştu.

Diğer Haberler

Öğrenci Servislerinde En Kısa Mesafe 540 Liraya Çıktı

Benzin ve motorin başta olmak üzere üst üste gelen zamlar sonrası okul servis üc...

Kış Lastiği Uygulaması Pazartesi İtibarıyla Sona Eriyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşy...

Bolu Dağı'nda Kar Kazalara Yol Açtı, Ulaşım Felç Oldu

İstanbul arasındaki en önemli geçiş noktası Bolu Dağı'nda etkili olan yoğun kar ...

AFAD'dan 37 İl için Uyarı

AFAD, başta İstanbul olmak üzere, 37 ilde teyakkuz durumunda olduklarını, valili...

Uğultu Sesinin Sebebi Belli Oldu

İstanbul'da sahurdan sonra yine farklı semtlerde uğultu sesi duyulduğu konuşulma...

AB'ye Rest: Biz de Buna Pabuç Bırakmayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin terör yasasını değiştirme baskısının "...

Devleri Birbirine Düşüren Arda Güler Yeni Takımını Seçti

Fenerbahçe'nin genç yıldızı Arda Güler, dünya devlerini peşine taktı. Barcelona ...

Lenslerin ömrü uzatıldı

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul...

Hükümetten Ağustos Ayında Ucuz Konut Projesi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN TÜRK canlı yayını...

Akşener'den Nebati'nin Asgari Ücret Açıklamasına Tepki

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında Hazine ve M...

Arda Kural Yıllar Sonra Setlere Döndü

2000'li yılların başında hem yakışıklılığı hem de oyunculuğuyla tüm dikkatleri ü...

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’ne Stratejik Ortak Oldu

Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin enerji, dijital ve ulaştırma altyapılar...

Okul Saldırganının Babası Hakkında Şok Gerçek

Birinci Sınıf Emniyet Müdürü Uğur Mersinli Çete Üyeliğinden Yargılanmış 16 Nisa...

Fitch'in Türk Bankalarıyla İlgili Risk Uyarısı Doların Ateşini Yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, temmuzda yaygın not düşürülmes...

İlk Kez Burs Kredi Alacak Ödemeleri Bu Gece Başlıyor

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu yaptığı açıklamada, "Bu yıl ilk kez burs...