Mobilya depremde can kaybını azaltacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, değişim öğrencisi olarak ABD’deki North Carolina Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren İdil Kantarcı, depremlere karşı alınacak tedbirlerin en önemlilerinden birisi olan mobilya tasarımına farklı bir bakış açısı getirdi.

Muhtemel bir depremde can kaybını en aza indirmek için “jeodezik küre” adını verdiği bir mobilya tasarlayan mimar adayı, Kocaeli Üniversitesi’nin “Deprem öldürmez, mobilya öldürür” başlığıyla düzenlediği Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması’nda da derece almayı başardı.

İdil Kantarcı, depremlerde evde bulunan eşyaların can kaybına neden olabildiğini, insanları deprem sırasında hayatta tutabilecek en güvenli yerin enkaz altında boşluk oluşturabilecek mobilyalar olduğunu ifade etti.

Günlük yaşamda koltuk olarak kullanılan mobilyada hayat kurtarma amaçlı bir tasarım yapıldığına işaret eden Kantarcı, koltukta su, yiyecek ve ilk yardım çantasının da saklanabileceği ihtiyaç bölümü, kurtarma ekiplerinin telsizlerine SOS sinyali gönderen elektronik bağlantı ünitesi, aydınlatma aküsü, erken uyarı sistemi ve havalandırma ünitesinin bulunduğunu kaydetti.

Kürenin erken uyarı sistemi bulunduğunu, deprem anında hemen içine girilip kapağın kapatıldığını belirten Kantarcı, “Enkaz altında kürenin AKUT telsizlerine gönderdiği sinyal sayesinde kurtarıcı ekip bekleniyor. Kürenin en büyük özelliği ise çelik çubukların bir araya gelerek önce altıgen bir çerçeve oluşturması daha sonra çerçevelerin tekrarı ile eğri bir yüzey meydana getirmesi. Böylece en sağlam geometrik formlardan biri meydana geldi” ifadelerini kullandı.