Ar-Ge merkezi sayısı 232’ye ulaştı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2008 yılından bu yana faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısının 232’ye ulaştığını belirterek, “Hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi. Bu konudaki gayretimiz sürüyor, her geçen gün Ar-Ge merkezlerimizin performansı yükseliyor” dedi.

Bakan Işık, AA muhabirine Ar-Ge merkezlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ar-Ge merkezlerinin, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına işaret eden Işık, 2008 yılında Ar-Ge merkezi belgesi verilen firma sayısı 20 iken, geçen yıl bu sayının 67’ye yükseldiğini hatırlattı. Işık, 2008 yılından bu yana Ar-Ge merkezi belgesi verilen toplam firma sayısının 257’ye ulaştığına dikkati çekerek, “2015 yılı, Ar-Ge merkezi belgesi verilen firma sayısı açısından çok başarılıydı. Ar-Ge merkezi belgesi verilen 257 firmadan 232’si faaliyetine devam ediyor, hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi. Bu konudaki gayretimiz sürüyor, her geçen gün Ar-Ge merkezlerimizin performansı yükseliyor. Şu anda Ar-Ge merkezlerimizde 21 binin üzerinde nitelikli istihdam var ve 10 binin üzerinde proje üzerinde çalışılıyor” diye konuştu.

28 ilde Ar-Ge merkezi var

Ar-Ge merkezlerinde bugüne kadar 10 milyar liranın üzerinde harcama gerçekleştirildiğini bildiren Işık, böylece 180 milyar lira civarında ciro elde edildiğini ve 55 milyar lira dolayında da ihracat yapıldığını belirtti. Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayıracak kaynak sorunu bulunmadığını ancak proje kalitesi sıkıntısı yaşandığının altını çizen Işık, sanayi ve ticaret odalarını proje birimi kurma noktasında göreve çağırdı.

Işık, Ar-Ge merkezlerinin illere göre dağılımında 65 merkez ile İstanbul’un ilk sırada yer aldığını ifade etti. İstanbul’un ardından 36 Ar-Ge merkezi ile Bursa ve 27 Ar-Ge merkezi ile Ankara’nın geldiğini ifade eden Işık, 232 Ar-Ge merkezinin 28 ile dağıldığını ancak gelecekte her ilde en az bir Ar-Ge merkezi olması yönünde çalıştıklarını anlattı.