SÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sabır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek kireç ve kuraklık gibi olumsuzluklara karşı bitkilerin güçlendirilmesi üzerine çalışmalarının yıllardır devam ettiğini söyledi.
Bitkileri, olumsuz çevre faktörlerinin zararlı etkilerine karşı nasıl güçlendirebileceklerini araştırdıklarını belirten Sabır, çalışmaları sırasında bazı toprak bakterilerinin çeşitli yollarla bitkilere fayda sağladığını saptadıklarını dile getirdi.
Sabır, bu faydaların doğrudan veya dolaylı yönden olabildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bitki gelişimini sınırlandıran olumsuz koşullardan birisi topraktaki yüksek kireç içeriğidir. Bu koşullarda bitki topraktaki besin elementlerini yeterince kullanamıyor. Çeşitli olumlu etkilere sahip olan bakterilerin toprağa ilave edilmesi sayesinde, yüksek kirece bağlı olarak kullanılamayan bitki besin elementleri kullanılabilir forma dönüştürülebilmektedir. Bacillus, Agrobacterium, Azotobacter, Azospirillum ve Alcaligenes grubu bazı bakterilerin ürettiği özel salgılar ve yapılar sayesinde, bitki için hayati öneme sahip olan ancak kireç nedeniyle bağlanmış olan besin elementleri bitkiler tarafından alınabilir özelliğe dönüşüyor. Bu sayede bakteriler doğrudan etki ile bitkiye fayda sağlıyor. Ayrıca, bakteriler bazı özel yapılar oluşturarak bitkiler için zararlı olabilecek bazı mikroorganizmaların gelişimini engelleyerek, yani dolaylı etkide bulunarak, olumsuz koşullar altında bitki direncini arttırabiliyor.”
– “Bitkilerde savunma mekanizmasını güçlendiriyor”
İç Anadolu’nun kuraklık ve yüksek kireç gibi olumsuz koşullarına bitkinin dayanıklı olmasını sağlayacak biyolojik çalışmaların önemine işaret eden Sabır, şunları kaydetti:
“Asmalar üzerine uzun süreli araştırmalardan elde ettiğimiz bulgular ışığında, bakterilerin bitkilerde savunma mekanizmasını güçlendirdiği belirlendi. Asma toprağının kireç içeriğini artırıp, kuraklık koşulları oluşturduk. Üreticilerin karşılaştığı sorunları yapay olarak sağladık. Bu koşullara altında, bazı bakteri gruplarını farklı deneysel asma materyallerine ilave ettik. Kullandığımız bakterilerden bazılarının, bitkilerin olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığını belirgin şekilde artırdığını tespit ettik. Kireçli ve kurak ortamlarda bakterilerin bitki beslenmesine önemli katkı sağladığını, sağlıklı bağcılık yapılabilmesi için bakteri uygulanmasının faydalı olacağını ortaya koyduk.”
– “Kışa dayanıklılığını test edeceğiz”
Araştırma kapsamında bakterilerin bitkilerde soğuğa dayanıklılığa etkilerini de test edeceklerine dikkati çeken Sabır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaz döneminde bakteri yardımıyla büyüttüğümüz bitkileri, kış döneminde soğuğa maruz bırakacağız. Yaz boyunca bakteri desteğiyle yetiştirilen bitkileri, bakteri vermediğimiz ve ‘şahit’ ya da ‘kontrol grubu’ diye tanımlanan bitkilerle mukayese ederek, kış soğuklarına dayanıklılık bakımından bitkilerde ne gibi farklılık olduğunu araştıracağız.”
Sabır, tespit ettikleri yöntemin ilerleyen dönemde arazi koşullarında çiftçiler tarafından da uygulanmasını sağlayacaklarını aktardı.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |