YTÜ Teknoparkı’nda faaliyet gösteren SVR Bilgi Teknolojileri Şirketi, 8 milyon dolara mal olan yüksek performanslı bilgisayarı, YTÜ ortaklığıyla 1,5 yıl süren çalışmanın ardından haziran ayında devreye soktu. 24 kabin ve 290 sunucudan oluşan bilgisayar, saniyede 147 trilyon işlem yapma kapasitesine ve 5 bin 120 çekirdekli son nesil işlemcilere sahip.
– “Zaman ve maliyet açısından çok ciddi tasarruf sağlayacak”
SVR Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Gamze Ebru Cankul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu bilgisayar sayesinde trilyonlarca verinin kısa sürede analiz edilebildiğini belirtti.
Cankul, şu bilgileri verdi:
“Süper bilgisayarın sistemi sayesinde, uçak, gemi, otomobil tasarımı ve bunların her türlü analizlerinden simülasyon ve çarpışma (dayanıklılık, statik, sürtünme, taşıma, güvenlik ) testlerini yapabiliriz. Türkiye’nin önemli projelerinden olan yerli otomobilin tüm üretim ve test süreçleri, süper bilgisayarın oluşturacağı simülasyonla yapılabilir. Bu sayede üretim aşamasına geçilmeden gerçek bir model oluşturulur. Bu bilgisayar ile tam boy bir gemi simülasyonu yaptık. Süper bilgisayar, zaman ve maliyet açısından çok ciddi tasarruf sağlayacak. Milli otomobilin her aşamasında, elektronik tasarımından tutun rüzgar testine kadar her aşamasında kullanılacak bir altyapımız var.”
Cankul, bu bilgisayarın, deprem modellemeleri ve simülasyonlarından nükleer kazaların etkilerine, petrol aramalarından hava tahminine, kanser ilaçlarının geliştirilmesinden görsel efektli filmler ve animasyonlara teknik altyapıya kadar çok geniş bir alanda kullanılabileceğini dile getirdi.
Şu ana kadar 8 milyon dolar yatırım yaptıkları bilgisayarı daha da geliştireceklerini, gelecekte bu yatırımın 30 milyon dolara ulaşacağını bildiren Cankul, şöyle konuştu:
“Dünya ile karşılaştırdığımızda geçen yıl dünyanın en hızlı 500 bilgisayarı arasına girebilecek kapasitede bir bilgisayar. Talep arttıkça bu bilgisayarın kapasitenin büyütülmesi gerekecektir. Sistemler ne kadar büyük olursa problemi o kadar hassas ve kısa sürede çözebilirsiniz. Burada hassasiyet ve gerçeğe yakın sonucu elde etmek çok önemli. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bir hocamız sistemimizde bin 500 çekirdek üzerinde iki günlük bir çalışmayla tam geminin simülasyonunu yaptı. Bir günlük bir çalışma ile yapmak isteseydi 3 bin çekirdek gerekecekti. Ya da yarım günde yapmak isteseydi 5 bin çekirdek kullanmak gerekecekti. Burada ki araç ne kadar büyük olursa sizin hedefe ulaşmanız da o kadar kısalıyor.”
Cankul, şu anki sistemin oluşmasında farklı bölümlerden, akademisyenler dahil onlarca insanın emeği bulunduğunu söyledi.
– “Siber saldırıya karşı güçlü koruma”
“Süper bilgisayarın” bulunduğu sistem odasının 7 gün 24 saat kamerayla izlendiğini ve siber saldırılara karşı son teknolojiyle korunduğunu vurgulayan Cankul, şöyle devam etti:
“Sistem odası tamamen yedekli çalışıyor. Enerji kesintilerine ve olağanüstü kaos senaryolarına önlem olarak burada UPS sistemi ile elektrik kesintisinde bile sistem hiç etkilenmeden, iki ayrı kademeli jeneratör sistemi ile çok uzun çalışma sürecine izin veren, veri kaybı yaşatmaksızın yola devam edilmesini sağlayacak şekilde tasarlandı. Teknopark’ın jeneratörü de var, bu jeneratör devreye girmezse bizim jeneratörümüz devreye giriyor. Sistem odasında network uzmanları ile çalışıyoruz. Siber saldırıya karşı güçlü bir altyapıyla bilgisayarı koruyoruz.”
Cankul, talep edilmesi halinde internet aracılığıyla dünyanın her yerinden birtakım protokoller aşıldıktan müşterilerinin bu bilgisayara bağlanabildiğini ve kendilerine ayrılan bölümlerde işlerini kolaylıkla halledebildikleri kaydetti.
– “Üniversite-sanayi işbirliği açısından son derece önemli”
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de üniversite olarak ortak oldukları süper bilgisayar sisteminin, bilimsel çalışmaların geliştirilmesi ile Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği gelişmenin bir sonraki aşamasına geçebilmesinin yüksek katma değerli ürünler üretebilme becerisine bağlı olduğunu aktaran Yüksek, “Süper bilgisayar bu beceriyi sağlayabilecek bir teknolojik altyapıyı sunuyor. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması, bu ve benzeri teknolojilere sahip olmasıyla mümkün” dedi.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |