“Milli uydu” 2020’de uzaya gönderilecek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) Genel Müdürü Ensar Gül, Mili Uydu Projesi’ne ilişkin, “Mali kaynağı, tasarımı ve yazılımı yerli olan bir proje. Ön tasarım aşaması tamamlandı. İnşallah 2019 yılında tamamı tamamlanacak ve muhtemelen 2020 yılında uzaya gönderilecek” dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk yerli mühendislik ve tasarımıyla yapılacak uydunun projesinin, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle başlatıldığını söyledi.

Uydunun tamamen yerli sermayeyle yapılmasının planlandığını ve yaklaşık 550 milyon lira olan proje finansmanının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TÜRKSAT tarafından karşılanacağını belirten Gül, şöyle konuştu:

“Uydunun yapımında TÜRKSAT’ın yanı sıra ASELSAN, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ve CTech de yer alıyor. Mali kaynağı, tasarımı ve yazılımı yerli olan bir proje. Ön tasarım aşaması tamamlandı. İnşallah 2019 yılında tamamı tamamlanacak ve muhtemelen 2020 yılında uzaya gönderilecek.”

– “Kendi uydusunu yapabilen sayılı ülke var”

Gül, Türkiye’nin kendi uydusunu tasarlaması ve geliştirmesinin önemine değinerek, “Dünyada kendi uydusunu yapabilen sayılı ülke var. Herkes uydu yapamıyor. Uzay şartlarında kendi kendine çalışan, 15-20 yıl boyunca kesintisiz çalışabilecek bir araç tasarlıyorsunuz. Bunun elektroniği, yazılımı, mekanik ve enerji tarafı var” diye konuştu.

Son bir yıllık çalışmayla uydunun ön tasarımının tamamlandığını ifade eden Gül, uydunun yazılımlarının değiştirilerek bundan sonra yapılacak uydular için de kullanılacağını aktardı.

Gül, kendi uydusunu yapan ülkelerin her birinin bir uydu platformu olduğunu belirterek, “Bir kez tasarlayıp onu devam ettiriyorlar. Bir sonraki uyduda da aynı tasarımı kullanıyorlar. İlk defa yapmak bu açıdan zor ve önemli” ifadelerini kullandı.

– Milli uydu 5 yılda tamamlanacak

Gül, proje kapsamında Türk mühendislerinin uydu teknolojileriyle ilgili 2 yıl Japonya’da gerekli eğitimleri ve sertifikaları aldığını söyledi.

Uydunun yapımının Ar-Ge çalışmalarıyla beraber 5 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Gül, “Uydunun ağırlığı yaklaşık 5 ton olacak. Uydu 42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilecek. Milli uydumuz dünyadan 36 bin kilometre uzaklıkta Türkiye’yi temsil eden yeni bir uydu olacak” dedi.

Gül, milli uydunun tamamlanmasının ardından uzaya fırlatılması için de bir fırlatma platformuna ihtiyaç olacağını dile getirerek, “Bu alanda bağımsız olabilmek için hem uyduyu yapacaksınız hem de kendinizin fırlatma platformu olacak. Bunu yaptığımız zaman uydu ve uzay teknolojisi alanında ilk olacağız. Bu da gurur verici bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

Gül, TÜRKSAT olarak uydu ve uzayla ilgili konumlandırma sistemleri üzerine de projeleri olduğunu ve araştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Diğer Haberler

iPhone 11 Türkiye fiyatlarında bin TL indirime gitti

Bu hafta gerçekleştirdiği lansmanla iPhone 11 modellerini tanıtan Apple, Türkiye...

Üzerinde Tam 110 Bayraktar TB3 Taşıyacak

Türkiye'nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu havadan görüntülendi. Emekli Tümamiral C...

Uber "uçan taksi" Hizmeti için 3 Şehir Belirledi

Avustralya, Yeni Zelanda ve Kuzey Asya Uber Bölge Müdürü Susan Anderson, yaptığı...

Kara delikler de yok olur mu?

Her ne kadar bilim adamları bu konuda farklı görüşlere ayrılsa da, Stephen Hawki...

Kadınlar teknolojide daha çok yer alacak!

Bill Gates'in eşi Melinda Gates, açıkladığı projesiyle teknolojide kadınlara dah...

Bakteriler bitkilerin "muhafız"ı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesinde gerçekleştirilen araştırmada, bazı ...

Sosyal medyanın kralı NBA

NBA'den yapılan açıklamaya göre Facebook, Twitter, Instagram, Çin merkezli Tence...

Hangouts gidiyor, Google Duo geliyor!

Google'ın sade ve basit kullanımı ile öne çıkan görüntülü konuşma uygulaması Goo...

"Gençler günde 4 saatlerini akıllı telefonlara harcıyor"

Startups.watch kurucusu Serkan Ünsal, "Her gün 16 milyon kişi en az bir kere mob...

Kamuda 'bulut' dönemi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştı...

Öğrencilerin formula aracı İngiltere'de boy gösterecek

Anadolu Üniversitesinin (AÜ) farklı mühendislik bölümlerinden 15 öğrenci, üniver...

İnsanlara küsen robot icat edildi

Yapay zeka giderek gelişirken, bir örneği de İsviçre'de ortaya çıktı ve Alexia L...

1 Milyon Yazılımcı Projesi'ne 1 Haftada 451 Bin Başvuru Oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,Milyon Yazılımcı Projesi'ndeki gelişmeler...

Brezilya’da Yarım Asırdır Odunla Çalışan Klasik Chevrolet

1977’de Başlayan Efsanevi Proje Brezilya’da 1977 yılında usta Arnoldo Schmidt t...

Türkiye'den WhatsApp'a Karşı Bir Hamle Daha

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, sunduğu gizlilik sözleşmesiyle tartışma yaratan ...